/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pieczone pierogowe lizaki z soczewicowo kremowym nadzieniem https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 14 czerwca 2015

Pieczone pierogowe lizaki z soczewicowo kremowym nadzieniem

Pyszna i nietypowa przekąska, którą można dać komuś w prezencie, pierogi są zrobione z pełnowartościowej mąki zamiast dużej ilości tłuszczu mają wodę i tylko dwie łyżki oleju, w środku natomiast soczewica i ziołowy serek :) Smakują wyśmienicie.




Składniki : 

Na pierogi : 
- 1 szklanki mąki żytniej 
- 1/4 szklanka mąki pszennej 
- 1 żółtko 
- 1/2 szklanki wody 
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- pieprz, sól, przyprawy 

Na farsz 
- serek arla apetina feta kremowy pesto i rukola
- 1 szklanka ciecierzycy (z puszki lub ugotowana)
 
Przygotowanie : 

Wymieszać składniki, wyrobić ciasto, rozwałkować, wykroić kółeczka nakładać farsz, skleić wbić patyk i piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.






















 


 

30 minut z Apetiną

6 komentarzy:

  1. Soczewica...moja przygoda nierozpoczęta, ale to wygląda...fajnie :D


    Zapraszam do mnie: http://bebuszek.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś takiego jeszcze nie widziałam. Pierożkowe lizaki na wytrawnie :) Super pomysł :) Jeszcze z fetą - mniam :) Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No takich lizaków to nie widziałam - zaskakujące! I wyglądają na bardzo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe wykonanie, takie niecodzienne dla przekąski na słono.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowita przekąska, a pomysł z lizakiem super szczególnie dla niejadków - zabawa a skojarzenia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...