/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Czekoladowo kokosowe ciasto bez pieczenia w wersji fit, wegańskie, bezglutenowe :) https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 7 lutego 2016

Czekoladowo kokosowe ciasto bez pieczenia w wersji fit, wegańskie, bezglutenowe :)

Dzisiaj przepis na pyszne ciasto, które bardzo zaskoczyło mnie smakiem, nie spodziewałam się, że tak będzie smakować, spód ze suszonych śliwek, wymieszanych ze zmielonymi migdałami, kakaem, wanilią i miodem, idealnie komponuje się z  puszystą kokosowa pianką i czekoladową polewa po prostu cudo, koniecznie musicie wypróbować to przepyszne i zdrowe ciacho :)


Składniki :

Na spód : 
  • szklanka suszonych śliwek
  • szklanka migdałów
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • opcjonalnie 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
Na warstwę kokosową 
  • 1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej
  • 3-4 łyżki zmielonego ksylitolu lub cukru pudru
  • 3 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki ewentualnie ryżowej
  • 2-3 łyżki wody
Na wierzch - 2 opcje  
1. 
  • rozpuszczona gorzka czekolada ok 100 g wymieszana  z odrobiną mleka roślinnego lub zwykłego
2. lub 
  • 1/2 szklanki kakao 
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub miodu 
Przygotowanie : 
1.Spód
Migdały i śliwki mielimy w blenderze, wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki, mieszamy najlepiej dłońmi do uzyskania gładkiej masy, w razie potrzeby dodać trochę wody do sklejenia, masę wykładamy na blaszkę, ja użyłam kwadratowej (połowa tradycyjnej) jeśli jednak nie starczy  wam masy na wyłożenie całej masy, to nic wyklejcie ją na tyle ile starczy. Blaszkę odstawiamy do lodóki

2. Masa kokosowa 
Do garnka przekładamy mleko kokosowe razem z cukrem/ksylitolem i mieszamy, jak zacznie lekko się gotować dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości w razie potrzeby dodajcie więcej mąki lub wody. Masę przelewamy na blaszkę z wyłożonym spodem, wkładamy do lodówki 

3. Wierzch 
Stapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, lub topimy olej, mieszamy go z miodem lub syropem klonowym i kakaem, gotową masę wylewamy na masę kokosową, odstawimy do lodówki na ok 30 minut. 



10 komentarzy:

  1. Wygląda super, jak bounty! I do tego jakie zdrowe. Koniecznie zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Ciasteczko wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fantastycznie - tak kremowo i rozkosznie słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w trakcie robienia, z racji tego, że z rozpędu zrobiłam źle ;) nasunęła mi się jedna uwaga :) przy sypaniu mąki do mleka dobrze jest rozpuścić mąkę w części zimnego mleka- jak przy robieniu budyniu, żeby nie było grudek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo! Godzina 21:52 i mi ślinka cieknie :( Co teraz?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...