Składniki :
-20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej)
- 1 jajko
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek)
- pół opakowania serka arla apetina feta
Przygotowanie :
zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać 1 łyżkę mąki odstawić na 15 minut, aż zwiększą dwukrotnie swoją objętość
Następnie w misce wymieszać mąkę, sól, oliwę, jajko i zaczyn wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia, następnie ciasto wyjąć otoczyć w mące i rozwałkować na duży kwadrat, pokroić ciasto na małe kwadraty (mogą być nierówne) każdy posmarować pesto i posypać fetą, kwadraty układać na blaszce, ja do jednego chlebka dodałam pomidora, piec ok 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Genialnie wygląda ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, albo poprawiające humor poniedziałkowe śniadanie :D
OdpowiedzUsuńśmiesznie wygląda ale świetna zabawa musi być z jedzenia takiego chlebka <3
OdpowiedzUsuń