Brak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące orzechy laskowe, mleko, kakao i mój ulubiony ,,karmelowy'' miód czy może być coś piękniejszego w ten słoneczny dzień :)
Składniki :
- 100g orzechów laskowych
- 1/4 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego firmy miody polskie
- 6-10 łyżek mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze zanim zacznie robić się masło, następnie dodać kakao, mleko, aż do uzyskania pożądanej gęstości oraz miód.
Smacznego :)
Świetny, prosty i niezbyt skomplikowany przepis. Napewno świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńtaka domowa nutella nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńOj skusiłabym się na taką wspaniałą, domową Nutellę. Super pomysł. Po co kupować w sklepie, jak samemu można zrobić takie smakowitości. Jestem za :) Super przepis. Zwłaszcza dla łasuchów nutellowych ;) A takich u mnie w domu nie brakuje :D Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis. Mój P. by zwariował, to zagorzały czekoladożerca.
OdpowiedzUsuń