/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Kokosowo czekoladowy deser z chia wegański, bezglutenowy https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 13 marca 2016

Kokosowo czekoladowy deser z chia wegański, bezglutenowy

Muszę przyznać, że ten deser bardzo zaskoczył mnie swoim smakiem, mleczko kokosowe połączone z cukrem kokosowym, smakuje obłędnie, a ten cukier to moje niedawne odkrycie, jeśli jeszcze nie próbowaliście tego cukru to szczerze wam polecam, już sam zapach jest niesamowity, smakuje jak karmel i do tego jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla cukru, a nawet dla ksylitolu czy erytrolu dlatego, że jest to produkt w 100% naturalny, a do tego jak smakuje :) na opakowaniu jest napisane, że jest odpowiedni dla diabetyków, kobiet w ciąży i małych dzieci, a pozyskuje się go z pąków młodych kwiatów kokosa ;) 


 Składniki:

warstwa biała : 
  •  1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 50 ml mleka roślinnego lub zwykłego
  • 2 łyżki nasion chia 
  • 1-2 łyżki miodu ja użyłam rzepakowego, żeby zachować kolor 
  • 1-2 agaru lub żelatyny w wersji niewegańskiej 
warstwa ciemna  :
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 2 łyżki cukru kokosowego 
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1-2 agaru lub żelatyny 
Przygotowanie: 

Składniki na warstwę ciemną oprócz żelatyny/agaru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do zagotowania, następnie dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/ żelatynę (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i mieszamy, do zagotowania przelewamy ciemną warstwę do silikonowych foremek na muffiny lub blaszkę , odstawiamy do stężenia do lodówki ok.20 minut, przygotowujemy warstwę jasną, wszystkie składniki oprócz żelatyny/agaru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy dodajemy wcześniej rozpuszczony w wodzie agar/żelatynę i mieszamy do zagotowania, wlewamy na warstwę ciemną, czekamy kolejne 15-20  minut i wlewamy resztę warstwy ciemnej (jeśli w tym czasie zgęstnieje można ją lekko podgrzać) odstawiamy do całkowitego stężenia ok 3 h lub na noc. Smacznego :)



Przepis bierze udział w konkursie durszlak superfoods, moim superfoods w tym przepisie są nasiona chia 
Inne superfoods dostępne są tutaj www.sklepagnex.pl


Superfood w Twojej kuchni

19 komentarzy:

  1. Skoro jest to blog wegetarianski to polega on na promowaniu takiego jedzenia. Po co wiec pisac ze we wersji niewege uzyc zelatyny..? Troche jakby napisac ze zamiast kotleta sojowego w wersji niewege mozna uzyc schabowego ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to, że wpis jest też udostępniany w innych miejscach i dla mnie dużo łatwiej będzie użyć żelatyny :)

      Usuń
  2. Skoro jest to blog wegetarianski to polega on na promowaniu takiego jedzenia. Po co wiec pisac ze we wersji niewege uzyc zelatyny..? Troche jakby napisac ze zamiast kotleta sojowego w wersji niewege mozna uzyc schabowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) cukru kokosowego muszę w końcu spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo atrakcyjne, oczywiście wybieram wersję wegańską :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te piegowate babeczki są śliczne : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to fajnie wygląda :p
    Super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny deserek :-) super wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten cukier to coś dla mnie, chętnie bym go zakupiła ! Gdzie nabyłaś swój ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój kupiłam w markecie na dziale zdrowa żywność w E.Leclerc ale widziałam też w Lewiatanie, fajne ceny mają też w sklepach internetowych lub na allegro, zwłaszcza jeśli chcemy zamówić większą ilość :):)

      Usuń
  9. Super taki deserek, a z chia jeszcze nic nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to pięknie wygląda! *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ten deser ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co oznacza zapis "1-2 agaru lub żelatyny" ? Pół opakowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiam miała być łyżka 1 lub 2 chyba, że na opakowaniu jest napisana inna proporcja na taką ilość.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...