/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Truskawkowy dżem chia w 5 minut bez cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 1 czerwca 2015

Truskawkowy dżem chia w 5 minut bez cukru

Pyszny, bardzo łatwy do zrobienia i bardzo zdrowy dżem z moich ulubionych ziarenek chia, które ostatnimi czasy bardzo przypadły mi do gustu, można robić z nich dżem, pudding, ciasteczka, dodawać do koktajli i wiele wiele więcej. Wypróbujcie ten dżem jest po prostu obłędny :)



Składniki 
- 2 szklanki truskawek
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu  ja użyłam pysznego miodu wrzosowego firmy miody polska do kupienia tutaj

Przygotowanie : 
Truskawki lekko zblendować i zagotować i dodawać nasion chia, chwilę gotować, można dodać więcej lub mniej nasion chia w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, oraz od tego ile soku mają truskawki.




13 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja !!! Jak długo można przechowywać w słoiku ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ! Ja też właśnie się przymierzam do pierwszych truskawkowych przetworów :}

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie przed chwilą zjadłam chyba z kilo truskawek. Były pyszne. Taki dżemik też bym z chęcią zakosztowała, gdyż bardzo lubię truskawki, a chia to moje nowe odkrycie, ale także przypadło mi do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, pierwszy raz widzę takie zastosowanie chia. Bardzo mi się podoba, z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam,
    świetny przepis :)

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! Uwielbiam tu zaglądać, za każdym razem znajduję nowe inspiracje, Tobie chyba nigdy nie skończą się pomysły:) Życzę pysznego długiego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy dżem można zapasteryzować na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy prawdopodobnie pasteryzacja nie wystarczy i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na niski poziom cukru i dżem może niestety zrobić się kwaśny, ale nie mogę tego powiedzieć na 100%, można zrobić jeden na próbę i zobaczyć co się z nim stanie np po 2 tygodniach.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...