Pyszny, bardzo łatwy do zrobienia i bardzo zdrowy dżem z moich ulubionych ziarenek chia, które ostatnimi czasy bardzo przypadły mi do gustu, można robić z nich dżem, pudding, ciasteczka, dodawać do koktajli i wiele wiele więcej. Wypróbujcie ten dżem jest po prostu obłędny :)
Składniki - 2 szklanki truskawek - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżeczki miodu ja użyłam pysznego miodu wrzosowego firmy miody polska do kupienia tutaj
Przygotowanie : Truskawki lekko zblendować i zagotować i dodawać nasion chia, chwilę gotować, można dodać więcej lub mniej nasion chia w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać, oraz od tego ile soku mają truskawki.
A ja właśnie przed chwilą zjadłam chyba z kilo truskawek. Były pyszne. Taki dżemik też bym z chęcią zakosztowała, gdyż bardzo lubię truskawki, a chia to moje nowe odkrycie, ale także przypadło mi do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)
Wtedy prawdopodobnie pasteryzacja nie wystarczy i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na niski poziom cukru i dżem może niestety zrobić się kwaśny, ale nie mogę tego powiedzieć na 100%, można zrobić jeden na próbę i zobaczyć co się z nim stanie np po 2 tygodniach.
Bardzo fajny przepis, chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja !!! Jak długo można przechowywać w słoiku ?
OdpowiedzUsuńod 3-5 dni
UsuńŚwietne ! Ja też właśnie się przymierzam do pierwszych truskawkowych przetworów :}
OdpowiedzUsuńA ja właśnie przed chwilą zjadłam chyba z kilo truskawek. Były pyszne. Taki dżemik też bym z chęcią zakosztowała, gdyż bardzo lubię truskawki, a chia to moje nowe odkrycie, ale także przypadło mi do gustu. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńO, pierwszy raz widzę takie zastosowanie chia. Bardzo mi się podoba, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Zdrowy i smaczny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńFenomenalne!
OdpowiedzUsuńwow! Uwielbiam tu zaglądać, za każdym razem znajduję nowe inspiracje, Tobie chyba nigdy nie skończą się pomysły:) Życzę pysznego długiego weekendu!
OdpowiedzUsuńa czy dżem można zapasteryzować na zimę?
OdpowiedzUsuńWtedy prawdopodobnie pasteryzacja nie wystarczy i bakterie mogą się rozwinąć ze względu na niski poziom cukru i dżem może niestety zrobić się kwaśny, ale nie mogę tego powiedzieć na 100%, można zrobić jeden na próbę i zobaczyć co się z nim stanie np po 2 tygodniach.
Usuń