Składniki :
Na placki :
- 2 szklanki startej na tarce cukini
- 1 szklanka startej marchewki
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna)
- 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam Arla Apetina Classic Bazylia & Oregano.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta ostrej papryki
- sos sojowy, pieprz
- kilka posiekanych listków bazylii
Do burgerów
- 2 bułki pełnoziarniste
- kilka listków sałaty
- pomidor
- 2 plasterki sera żółtego
- pół awokado
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego :)
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym takie domowe burgery w wersji vege. W ogóle wieki już nie jadłam jakichkolwiek burgerów, jakbym zupełnie o nich zapomniała. Szkoda, tęsknię ;) Te placuszki z fetą mnie kuszą - Super sprawa w smaku musi być :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy fast food. Kiedy jest taki gorąc i nie chce się nic gotować, to świetne rozwiązanie. Podobają mi się te burgery :)
OdpowiedzUsuń