/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

wtorek, 2 czerwca 2015

Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki

Dzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :)



Składniki :

Na placki : 
- 2 szklanki startej na tarce cukini 
- 1 szklanka startej marchewki
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna)
- 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam Arla Apetina Classic Bazylia & Oregano.
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- szczypta ostrej papryki 
- sos sojowy, pieprz
- kilka posiekanych listków bazylii 

Do burgerów 
- 2 bułki pełnoziarniste
- kilka listków sałaty
- pomidor
- 2 plasterki sera żółtego
- pół awokado 

Przygotowanie: 
Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego :)





30 minut z Apetiną

4 komentarze:

  1. Z chęcią zjadłabym takie domowe burgery w wersji vege. W ogóle wieki już nie jadłam jakichkolwiek burgerów, jakbym zupełnie o nich zapomniała. Szkoda, tęsknię ;) Te placuszki z fetą mnie kuszą - Super sprawa w smaku musi być :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowy fast food. Kiedy jest taki gorąc i nie chce się nic gotować, to świetne rozwiązanie. Podobają mi się te burgery :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...