/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pieczone falafele szpinakowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

wtorek, 9 czerwca 2015

Pieczone falafele szpinakowe

Według oryginalnej receptury falafele powinno się robić z surowej wcześniej namoczonej ciecierzycy,  miałam tak zrobić niestety zapomniałam i ugotowałam ciecierzyce, dlatego moje są w takiej wersji, natomiast warto spróbować zrobić je z nieugotowanej ciecierzycy mi smakują o wiele bardziej, dodatkowo te z ugotowanej ciecierzycy mogą się lekko rozpadać, dlatego jak wolicie, natomiast dodatkowo je upiekłam (zamiast smażyć w głębokim tłuszczu) i dodałam szpinak. Możecie podawać je z ulubionymi dodatkami i sosami, ja podałam je z humusem paprykowym primavika wymieszanym z jogurtem i bazylią, świetnie smakują również z sosem tzatziki.




Składniki : 
- paczka ugotowanej ciecierzycy 
- paczka szpinaku 
- 2 ząbki czosnku 
- przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól)
Na sos 
- humus paprykowy primavika
- kilka łyżek jogurtu
- kilka listków posiekanej bazylii
- kilka łyżek sezamu

Przygotowanie : 
Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem z ciecierzycą dodać przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem :)




7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na szpinak! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam falafele! ze szpinakiem - to bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już chyba wiem co sobie zażyczę u mojego lubego jutro na obiad ;) Bo niestety sama mogę schrzanić, jestem antytalent kulinarny. Ale aż mi ślina pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają jak arabskie "kobiece pępki", takie ciasteczka. A falafel uwielbiam, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szpinak a takie cudeńko chętnie zjem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne! Smak musi być wyśmienity :) Nie robiłam, ale z chęcią wezmę przepis. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...