Składniki :
Na spód :
- 2 szklanki płatków owsianych
- 200 g daktyli
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
Na wierzch :
- 1 szklanka truskawek
- 2 banany
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- sok z jednej połówki cytryny
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki nasion chia
Przygotowanie
Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę) i wiórkami na gładką masę, wyłożyć masę na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem (najlepiej lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi), wstawić do lodówki
Wierzch: Truskawki zblendować z bananami, wiórkami i olejem na gładką masę , następnie nasiona chia zalać gorącą wodą (8 łyżek) odczekać chwilę i dodać do truskawkowej masy, następnie wylać na spód z płatków owsianych i wstawić na 1-2 h do zamrażarki .
Smacznego :)
Bardzo energetyczny deser :) I tak jak wspomniałaś, bez pieczenia, bo po co się dodatkowo przegrzewać w gorące dni ;)
OdpowiedzUsuńczy nasiona chia można czymś zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńmożna ich w ogóle nie dodawać, po prostu pudding wyjdzie bardziej rzadki, ale i tak się go mrozi więc powinno być ok
UsuńPodłączam się do pytania.
UsuńWygląda super :).
Pozdrawia, Marshka
( slowlifestyle.blog.pl )
Nie odświeżyłam strony i nie zauważyłam, że już jest odpowiedź ;)
Usuńświetne ciacho, a przy tym nieskomplikowane :)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho :-) spróbuje takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho :-) spróbuje takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie.Słyszała Pani o akrylamidzie?Powstaje podczas obróbki termicznej (powyżej 120st c) produktów zawierających węglowodany.Najwięcej jest go w czipsach i frytkach, ale jest też w chlebie. I z tego powodu chętnie sprawdzę ten przepis skoro bez pieczenia.
OdpowiedzUsuńTak, akrylamid to bardzo szkodliwy związek, niestety nie da się go uniknąć, ale warto jest go ograniczyć np nie jeść frytek, chipsów, ograniczyć picie kawy, jeść więcej gotowanych potraw,a część ciast zamienić na te w wersji surowej, dlatego to już któryś z kolei przepis bez pieczenia :) Pozdrawiam :) i dziękuję za komentarz :)
UsuńŁał! Rewelacja i już pomijam, że mega zdrowe, to fakt, że można je zrobić bez pieczenia jest na tą pogodę jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam choć trochę pozmieniałam :), pycha.
OdpowiedzUsuńEfekt tutaj: http://slowlifestyle.blog.pl/2015/07/04/lodowe-weganskie-ciasto-bananowe/
czym można zastąpić olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńmożna na przykład zastąpić masłem
Usuńjeszcze jedno pytanie, sok z połówki cytryny w którym momencie dodać?nie doczytałam tego w przepisie :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tak późno odpisuje, jeśli chodzi o sok z cytryny faktycznie zapomniałam tego napisać :) najlepiej dodać go truskawek i bananów podczas blendowania, Pozdrawiam Agnieszka :)
UsuńNie szkodzi :)Zrobiłam dziś na deser i jest pyszne, wierzch jak prawdziwe lody. Pozdrawiam, Aneta
UsuńSuper :) bardzo się cieszę, że smakowały :):) Pozdrawiam :)
Usuń