/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 24 kwietnia 2015

Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą

Dzisiaj przepis na pizze na nietypowym niskokalorycznym, zdrowym i pysznie brokułowym spodzie, idealna na wiosenne ciepłe dni, w wersji wegańskiej można zamienić mozzarellę na tofu, a jajko na siemię lniane, smakuje równie dobrze :) 

Przepis bierze udział w konkursie :

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html 

pizza bez mąki na brukułowym spodzie

Składniki :

Na ciasto : 
- 1 mała kulka mozzarelli (lub tofu mała kostka)
- 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie)
- 1 mały brokuł
- 7 łyżek otrąb owsianych 
Dodatki :
- pomidory krojone 1 karton
- 8-9 pieczarek
- paczka oliwek 
- ser żółty 
- kilka listków bazylii 
- przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać.
Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera.
Smacznego :)

pizza bez mąki na brukułowym spodzie




pizza bez mąki na brukułowym spodzie








Jakubiak lokalnie

4 komentarze:

  1. Mniam, akurat zastanawiam się co zrobić na sobotni maraton filmowy i odpowiedź jest taka prosta :) Bardzo ciekawy ten spód jest, muszę taki wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. co do ciasta chodzi o zwyczajną mozarellę 125g,tak? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...