Przepis na babeczki pochodzi z bloga food2, zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :)
Składniki:
Na babeczki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego)
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego)
- 70 ml oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki kakao
Na krem jaglany:
- pół szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie :
Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką ( należy uważać, żeby mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.
ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzecudne. :) Wesołych świąt! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczne babeczki i fajny mają sklad :). Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńTen krem wygląda obłędnie - zjadłabym taki teraz :):)
OdpowiedzUsuńJakie cudne te babeczki :-) Wesołych Świąt :-)))
OdpowiedzUsuńjejuniu jakie śliczne! bardzo interesujący przepis :) wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńSłodkie małe babki :) pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki !
OdpowiedzUsuńJakie cudowne, zdrowe mini wypieki! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Muszę wypróbować! W szczególności, że jest z kaszy jaglanej! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe babeczki, krem interesujący :)
OdpowiedzUsuńto na ten krem jest w końcu woda czy mleko też?:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie :) w składnikach napisałam wodę a w wykonaniu mleko :)(już poprawiam) w sumie to bez różnicy, ale na pewno o wiele lepiej krem będzie smakowała jak ugotujemy kaszę na mleku :)
Usuńno właśnie tak podejrzewałam:)
Usuń