Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, bardzo dużo witaminy C, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Ponadto kalarepa podobnie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
A co najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl !!
Składniki :
1. Na puplety :
- paczka fasoli
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej)
- sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka
2. Duszona kalarepa :
- 1 średniej wielkości kalarepa
- pęczek koperku
- sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy
Przygotowanie :
Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować kilka minut.
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć następnie dolać wody i dusić do miękkości, dodać koperek, doprawić do smaku :)
Smacznego :)
Muszę spróbować kalarepy w wersji duszonej ;-)
OdpowiedzUsuńW wersji duszonej smakuje wyśmienicie więc warto wypróbować :)
Usuńa jaka to fasola? biala?
OdpowiedzUsuńJa użyłam zwykłej białej (piękny Jaś) ale pulpety można zrobić praktycznie z każdej czerwonej, czarnej nawet pinto po prostu w zależności od użytej fasoli może się trochę zmienić konsystencja wtedy dodajemy więcej lub mniej mąki czy jajek. Pozdrawiam :)
Usuń