/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 10 kwietnia 2015

Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem

Dzisiaj bardzo lekka propozycja na obiad, z pyszną kalarepą i pulpecikami z fasoli. Muszę się przyznać, że po raz pierwszy w życiu próbowałam kalarepy i jest niesamowita, smakuje trochę jak młoda kapusta, trochę jak ziemniaki :) dlatego zachęcam was do odnalezienia tego warzywa w sklepie lub na targu i przygotowania tego bardzo prostego dania.

pulpety z fasoli z duszoną kalarepą

Kalarepa zawiera witaminy z grupy B, bardzo dużo witaminy C, miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Ponadto kalarepa podobnie jak inni przedstawiciele roślin krzyżowych zawiera aktywne biologicznie związki takie jak izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe.
A co najważniejsze jest bardzo nisko kaloryczna 100g tego warzywa dostarcza zaledwie 27kcl  !!

Składniki : 
1. Na puplety :
- paczka fasoli 
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej)
- sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka 
2. Duszona kalarepa :
- 1 średniej wielkości kalarepa
- pęczek koperku
- sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy

Przygotowanie :
Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować kilka minut.
Kalarepę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć następnie dolać wody i dusić do miękkości, dodać koperek, doprawić do smaku :)
Smacznego :)
 
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą

4 komentarze:

  1. Muszę spróbować kalarepy w wersji duszonej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji duszonej smakuje wyśmienicie więc warto wypróbować :)

      Usuń
  2. a jaka to fasola? biala?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam zwykłej białej (piękny Jaś) ale pulpety można zrobić praktycznie z każdej czerwonej, czarnej nawet pinto po prostu w zależności od użytej fasoli może się trochę zmienić konsystencja wtedy dodajemy więcej lub mniej mąki czy jajek. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...