Dzisiaj przepis na niesamowicie kremowy, cytrynowy lemon curd w wersji odchudzonej bez masła i cukru :). Ten cytrynowy krem jest po prostu niesamowity, można go jeść samodzielnie, dodać go jako nadzienie do muffin albo posmarować nim kruche ciasteczka, robi się go bardzo szybko, a w tej wersji jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny :)
Składniki :
- 3 cytryny
- 3 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- mąka kukurydziana (można pominąć)
Przygotowanie:
Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, skórkę z cytryn, następnie wycisnąć sok i dodać do skórki, jajka ubić mikserem, przelać do garnka gotować po chwili dodać sok z skórką i gotować do czasu, aż zgęstnieje, jak wychodzi zbyt rzadki to można dodać trochę mąki
Smacznego :)
rzeczywiście zdrowsza wersja!
OdpowiedzUsuńW tamtym roku umieszczałam na blogu przepis na taki cytrynowy krem, no ale mój był z masłem i cukrem. Ta wersja jest znacznie bardziej fit. A skoro tyłek rośnie i zbliżają się wakacje (a dobroci ciężko sobie odmówić), trzeba się za siebie wziąć ;)
OdpowiedzUsuńOoo, fajna wersja! :)
OdpowiedzUsuńTo raczej nie moje smaki, ale wygląda bardzo ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe zestawienie :)
OdpowiedzUsuńNa takie letnie słoneczne dni super sprawa :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo malowniczo :)
OdpowiedzUsuńczegos takiego szukalam :)
OdpowiedzUsuń