/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Przekąska Gołąbki z kapusty pekińskiej z pieczarkami i kaszą https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 25 kwietnia 2015

Przekąska Gołąbki z kapusty pekińskiej z pieczarkami i kaszą

Dzisiaj przepis na tradycyjne gołąbki w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. 

gołąbki wegetariańskie z kaszą i pieczarkami

Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej)
- 8 pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- 1 cebula 
- karton krojonych pomidorów
- przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek, koperek)
- kilka listków świeżej bazylii 
- sól, pieprz 

Przygotowanie:
Podsmażyć cebulę i pieczarki, ugotować kaszę, połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać pokrojone suszone pomidory oraz przyprawy, delikatnie oderwać listki kapusty i wrzucić je na chwilę do gorącej wody położyć farsz, zawinąć, polać pomidorami  z kartonu wymieszanymi z bazylią i przyprawami, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w konkursie :

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

gołąbki wegetariańskie z kaszą i pieczarkami

Jakubiak lokalnie

4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wyglądają. Ja zazwyczaj używam do przepisu bezmięsnego gryczanej lub ryżu, dlatego chętnie spróbuję i tej wersji. Ciekawi mnie smak z jaglaną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie pomyślałam o jaglance :) na pewno byłyby super :)

      Usuń
  2. Pyszny miałaś obiad, chętnie spróbuję gołąbków podanych w innej formie, niż tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...