/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Najprostsze, bezglutenowe placki z cukinii https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 2 kwietnia 2015

Najprostsze, bezglutenowe placki z cukinii

Typowo wiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki.


bezglutenowe placki z cukinii

Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna być spożywana przy chorobie wrzodowej i nadkwasocie, ponieważ odkwasza organizm.

Bezglutenowe placki z cukinii


Składniki :
- 1 duża cukinia
- 5-6 łyżek mąki ( ja użyłam jaglanej i trochę kukurydzianej)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pieprz, sól, kurkuma, czosnek staropolski  

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z jogurtem, jajkiem, dodać startą na tarce i odciśniętą cukinię, wymieszać i smażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju najlepiej rafinowanym rzepakowym lub ryżowym, ponieważ mają najwyższy punkt dymienia i podczas smażenia nie powstaną szkodliwe związki.
Smacznego :)

Bezglutenowe placuszki z cukinii

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...