Ta sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć.
Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo na świecie !!
Rządowa agencja Centers for Disease Control opublikowała listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie pod uwagę brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :)
Składniki :
- główka kapusty pekińskiej
- 1 średniej wielkości ogórek zielony
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki majonezu (można pominąć)
- ząbek czosnku ( średniej wielkości)
- czosnek staropolski ( przyprawa w proszku)
- 3 duże marchewki
- sos sojowy
- sól, pieprz, przyprawy
- kilka łyżek oleju rafinowanego
- 1 jajko
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, w miseczce wymieszać jogurt z majonezem ( jeśli używamy) dodać zmiażdżony ząbek z czosnku oraz czosnek w proszku, wymieszać z kapustą i pokrojonym w plasterki ogórkiem.
Marchewkę pokroić w paski (dość cienkie) doprawić solą, pieprzem, przyprawami sosem sojowym oraz kilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła
Jajko w koszulce - zagotować wodę w garnku, dodać trochę soku z cytryny oraz soli następnie mieszac intensywnie łyżką, aż powstanie wir od razu do tego wiru wrzucamy jajko (wcześniej wbite do miseczki) czekamy kilka minut w zależności od tego jaką chcemy mieć twardość jajka i wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową :)
Bardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńI dobrze wiedzieć, że kapusta jest taka zdrowa ;)
Dziękuję :)
UsuńNie wiedziałam, że kapusta jest taka zdrowa, chyba będę musiała do niej wrócić ;)
OdpowiedzUsuńZaskoczenie z kapustą pekińską :-) Musze się w końcu zmierzyć z jajkiem w koszulce ;-)
OdpowiedzUsuńWszystkie warzywa z Twojej sałatki bardzo lubię, ale w obliczu tych informacji muszę zwiększyć konsumpcję kapusty pekińskiej koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kapustę pekińską więc tą sałatkę chętnie zrobię w weekend, bo na prawdę wygląda pysznie, a poza tym wszystko w niej jest takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajna i lekka sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki. Twoja propozycja pięknie wygląda, już mam na nią ochotę:)
OdpowiedzUsuń