/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 11 kwietnia 2015

Sałatka z jogurtową kapustą pekińską, pieczoną marchewką i jajkiem w koszulce

Ta sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć.

sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką

Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo na świecie !!
Rządowa agencja Centers for Disease Control opublikowała listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie pod uwagę brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz zbijanie nadciśnienia. Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet szpinak, jarmuż czy brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :)

sałatka z kapusty pekińskiej z marchewką

Składniki :
- główka kapusty pekińskiej
- 1 średniej wielkości ogórek zielony
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- 2-3 łyżki majonezu (można pominąć)
- ząbek czosnku ( średniej wielkości)
- czosnek staropolski ( przyprawa w proszku)
- 3 duże marchewki
- sos sojowy
- sól, pieprz, przyprawy
- kilka łyżek oleju rafinowanego
- 1 jajko

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, w miseczce wymieszać jogurt z majonezem ( jeśli używamy) dodać zmiażdżony ząbek z czosnku oraz czosnek w proszku, wymieszać z kapustą i pokrojonym w plasterki ogórkiem.
Marchewkę pokroić w paski (dość cienkie) doprawić solą, pieprzem, przyprawami sosem sojowym oraz kilkoma łyżkami rafinowanego oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła
Jajko w koszulce - zagotować wodę w garnku, dodać trochę soku z cytryny oraz soli następnie mieszac intensywnie łyżką, aż powstanie wir od razu do tego wiru wrzucamy jajko (wcześniej wbite do miseczki) czekamy kilka minut w zależności od tego jaką chcemy mieć twardość jajka i wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową :)

sałatka z kapusty pekińskie z marchewką
 

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajna sałatka :)
    I dobrze wiedzieć, że kapusta jest taka zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że kapusta jest taka zdrowa, chyba będę musiała do niej wrócić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskoczenie z kapustą pekińską :-) Musze się w końcu zmierzyć z jajkiem w koszulce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie warzywa z Twojej sałatki bardzo lubię, ale w obliczu tych informacji muszę zwiększyć konsumpcję kapusty pekińskiej koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kapustę pekińską więc tą sałatkę chętnie zrobię w weekend, bo na prawdę wygląda pysznie, a poza tym wszystko w niej jest takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię sałatki. Twoja propozycja pięknie wygląda, już mam na nią ochotę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...