Przepis bierze udział w konkursie :
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html
Składniki :
Na ciasto :
- 1 mała kulka mozzarelli (lub tofu mała kostka)
- 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie)
- 1 mały brokuł
- 7 łyżek otrąb owsianych
Dodatki :
- pomidory krojone 1 karton
- 8-9 pieczarek
- paczka oliwek
- ser żółty
- kilka listków bazylii
- przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków, następnie jak trochę ostygnie dodać mozzarellę, jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać.
Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera.
Smacznego :)
Pyszna, lubię takie zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńMniam, akurat zastanawiam się co zrobić na sobotni maraton filmowy i odpowiedź jest taka prosta :) Bardzo ciekawy ten spód jest, muszę taki wypróbować.
OdpowiedzUsuńco do ciasta chodzi o zwyczajną mozarellę 125g,tak? :)
OdpowiedzUsuńTak najlepiej taka 125 gramowa
Usuń