/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym i kaszą jaglaną, bez mąki i cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 26 kwietnia 2015

Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym i kaszą jaglaną, bez mąki i cukru

Dzisiaj przepis na przepyszne ciasto kokosowe, które nie dość, że smakuje wyśmienicie to jeszcze jest bardzo zdrowe, spód z płatków owsianych, wiórków kokosowych, miodu i masła orzechowego idealnie komponuje się z kremową kaszą jaglaną z mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :)

raffaello bez pieczenia, mąki i cukru



Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej kalorii, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią przed chorobami serca, mają też chronić przed chorobą Alzheimera.
Kokos zawiera kwasy laurynowy i kaprylowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych więc chronią nas przed infekcjami.

raffaello bez pieczenia, mąki i cukru


Składniki : 
Na małą kwadratową blaszkę na dużą prostokątną wszystko x2
Na krem :
- 1i 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
- 2 i 1/2 szklanki mleka ( może być roślinne)
- 3 łyżki miodu
- puszka mleczka kokosowego(400ml tylko tą twardą część) zostawionego na noc w lodówce
- pół szklanki wiórków kokosowych 

Na spód
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych 
- miód 

Przygotowanie :
Płatki, wiórki i masło orzechowe mieszamy w misce, dodajemy miodu, w takiej ilości, żeby masa stała się kleista i zwarta, następnie wykładamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia masę dociskając palcami, następnie przykrywamy papierem kładziemy na wierzch coś ciężkiego i wkładamy na ok 2h do lodówki, następnie przygotowujemy krem, gotujemy kaszę jaglaną w mleku ( można ją zmielić przed gotowaniem w młynku lub po ugotowaniu blenderem) dodajemy do niej  mleko kokosowe i miód wylewamy na wcześniej przygotowany spód i odstawiamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc, ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub położyć na wierzch owoce.
Smacznego :)

raffaello bez pieczenia, mąki i cukru

60 komentarzy:

  1. Zapowiada się pyszne ciasto! Zapisuję przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny ciekawy pomysł, który inspiruje do działania:) z pewnością go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno nie umiałabym skończyć na 1 kawałku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widok tego ciacha spowodował, że ślinka mi cieknie :}

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie :) Zjadłabym za pewne więcej niż 1 kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  6. A co można dodać zamiast miodu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być np syrop z agawy, zwykły cukier, inny słód, tylko wtedy spód może być miękki wtedy trzeba dodać więcej masła i będzie ok, można też dodać olej kokosowy, żeby nadać twardość.

      Usuń
    2. Ja dodalam syropu z agawy (pol opakowania) i nie bylo rzadkie ani miekkie. Polecam. A ciasto smakowite

      Usuń
    3. W takim razie cieszę się, że wyszło :) i smakowało :)

      Usuń
  7. Aż poczułam ten smak w ustach! Muszę spróbować sama takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto wygląda bajecznie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :) Dodajemy takie klasyczne lekko słonawe masło orzechowe (kupione - nie własnej roboty - w moim przypadku :( ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam takie właśnie kupione lekko słonawe, bez dodatku cukru

      Usuń
  10. Puszka mleka jakiej wielkości, ile ml? Masło orzechowe z jakich orzechów?

    OdpowiedzUsuń
  11. Te proporcje na jaki wymiar formy? I też dołączam się o pytanie jaka puszka mleka kokosowego - duża czy mała. Pozdrwiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam w kwadratowej formie, mniejszej od tradycyjnej blachy prostokątnej, na taką dużą blaszkę wszystko x2

      Usuń
    2. Tak właśnie na oko też wyszło na taki rozmiar, lekki prostokąt, także chyba puszka mleka duża. Musi się udać!!

      Usuń
  12. Świetny przepis! Nie sądziłam, że takie ciasto można zrobić w wersji FIT! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. (Nie)Takie_Straszne_Jeżyce29 kwietnia 2015 11:33

    A czym można zastąpić masło orzechowe w przypadku alergii na orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zastąpić olejem kokosowym, albo zwykłym masłem, bardzo fajny wychodzi spód nawet z samych wiórków i oleju kokosowego, wtedy ciasto jest całe białe :)

      Usuń
    2. (Nie)Takie_Straszne_Jeżyce29 kwietnia 2015 21:39

      Wielkie dzięki :)

      Usuń
  14. Znalazłam przepis i właśnie robię to pysznie brzmiące ciasto:) Mam trochę problemów bo np nie jest napisane jak ugotować kaszę, czy od zimnego mleka czy na wrzątek ją wsypać, później jak się zagotuje czy zmieszać ją z mlekiem kokosowym i miodem od razu czy poczekać aż wystygnie, ale mam nadzieję, że wyjdzie:) Już robiąc sam spód zachwycałam się jaki pyszny, dziękuję za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaszą to zależy jakie masz garnki :) bo najłatwiej jest zagotować mleko i wrzucić kaszę, ale trzeba wtedy cały czas mieszać, żeby się nie przypaliła, albo można zrobić tak jak się robi budyń, że zmieloną kaszą jeśli mielimy przed gotowaniem rozmieszać w części mleka i dopiero dodać do reszty ja wolę jednak pierwszą wersję, mleczko trzeba dodać do jeszcze gorącej, żeby się roztopiło, natomiast miód lepiej do trochę ostygniętej, żeby nie stracił swoich właściwości w zbyt wysokiej temperaturze.

      Usuń
  15. Pierwszy raz robiłam ciasto z kaszą jaglaną i muszę przyznać, że debiut bardzo udany! Przepyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kremy na bazie kaszy jaglanej są genialne! Takim rafaello bym nie pogardziła;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawie wygląda, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie wymiary powinna mieć forma???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam w kwadratowej formie, mniejszej od tradycyjnej blachy prostokątnej, na taką dużą blaszkę wszystko x2 :)

      Usuń
  19. Mam problem kupilam mleko kokosowe w kartoniku litrowym i jest plynne. Innego nie bylo😕 Jak z takim mlekiem zrobic krem?

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam problem kupilam mleko kokosowe w kartoniku litrowym i jest plynne. Innego nie bylo😕 Jak z takim mlekiem zrobic krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest to normalne mleko kokosowe pełnotłuste to powinno zrobić się gęste jak zostawi się je na noc w lodówce jeśli nie to da się zrobić krem również z takiego rzadkiego, należy wtedy po prostu kaszę zamiast na wodzie ugotować na tym mleku, kasza pochłonie płyn, zgęstnieje i będzie smakować kokosowo :)

      Usuń
  21. A zamiast płatków owsianych co może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać więcej wiórków kokosowych, tyle, żeby spód miał zwartą konsystencje, można dodać płatków jaglanych, ryżowych( takich cieniutkich) w takiej ilości, żeby ciasto było gęste, ewentualnie można zrezygnować z masła orzechowego i zrobić spód z oleju kokosowego i wiórków (wtedy ciasto jest całe białe)

      Usuń
  22. a może je tak zamrozić i będzie bardziej lodowe :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Poproszę o pomoc :) nie bardzo rozumiem co zrobić z mlekiem kokosowym z puszki i miodem ? czy to trzeba połączyć ze zbendowaną masą jaglaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko kokosowe po schłodzeniu (najlepiej tylko tą gęstą część) dodajemy do kaszy i miód do smaku też wymieszać z kaszą.

      Usuń
    2. dziękuję :)

      Usuń
  24. Wyglada genialnie mam zamiar podjąć się tego zadania :D tylko mam pytanie co do wartości odżywczych ile jest w 1 kawałku węglowodanów, białka(na pewno nie wiele) i tłuszczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To oczywiście też zależy jaki duży jest kawałek :) jeśli powiedzmy z jednej blaszki wyjdzie ok 12 kawałków to wtedy jeden będzie miał ok 250 kcl (jeśli użyjemy mleka roślinnego) 6 g białka, 13g tłuszczu i ok 30g węglowodanów :) oczywiście są to węglowodany złożone, nienasycone tłuszcze oraz tłuszcze MCT z kokosa więc mimo kaloryczności nie jest aż tak źle pod względem wartości odżywczych, ciasto ma dużo błonnika daje na długo uczucie sytości idealne np na śniadanie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Na prostokątną blaszkę należy zwiększyć ilość składników x2? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na taką standardową blaszkę najlepiej zwiększyć razy dwa

      Usuń
  26. Czy płatki owsiane trzeba namoczyć wcześniej czy maja być suche? Ola

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakie owoce ppasowalyby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kokosa na pewno pasują maliny i truskawki niestety o tej porze ciężko dostać, ale można użyć mrożonych, ewentualnie można wykorzystać jakieś owoce tropikalne np.ananasa, wyjdzie wtedy coś na kształt pina colady :):)
      Pozdrawiam Agnieszka :)

      Usuń
  28. Proszę podać rozmiary blaszki;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Proszę podać rozmiary blaszki;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam ciasto. Chłodzi się w lodówce,ale już widzę, że krem z kaszy jaglanej był za rzadki( myślałam , że mleko kokosowe wszystko poprawie,ale raczej nie.Czy znasz jakiś sposób żeby poprawić konsystencję kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pewnie wina mleka kokosowego, być może miało za mało tłuszczu, który utwardza ciasto, chyba że kasza jaglana nie wpiła mleka, teraz warto ciasto zamrozić a później wyjąć 5-10 minut przed jedzeniem, natomiast jeśli masa wydaje się za rzadka jeszcze zanim się ją wyleje na spód można ją zagęścić dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozpuszczonej w wodzie) można też dodać oleju kokosowego, albo dłużej pogotować kaszę, szkoda, że masa wyszła rzadka :( mi zawsze wychodzi :/ mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłam. Pozdrawiam Agnieszka :)

      Usuń
  31. Coś mi ciasto nie zgęstniało robione bylo o 15 i stało cała noc na dworzu w specjalnym pojemniku.

    OdpowiedzUsuń
  32. Krem przypomina coś jak budyń? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...