Ciasto przygotowuje się bardzo szybko wystarczy zetrzeć marchewkę, zblendować orzechy i suszone owoce, ułożyć na blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe.
Składniki:
- 3 szklanki drobno startej marchewki
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3/4 szklanki suszonych moreli
-1/2 szklanki suszonych śliwek
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone i orzechy po zblendowaniu dodajemy marchew blendujemy na gładką masę, jeżeli masa jest mało zwarta można dodać płatków owsianych błyskawicznych. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
wygląda mega! ciekawi mnie bardzo smak bo surowego ciasta marchewkowego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a w smaku czuć głownie orzechy i suszone owoce:)
UsuńWspaniały pomysł :-) oj zjadłabym kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i proszę się częstować :)
Usuńrewelacja, jadłabym ze smakiem!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńO rany!!!!! Ciasto marchewkowe zawsze kochałam, ale w tak szybkiej wersji - cudo!!!! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie: www.vege-mind.blogspot.com
Dziękuję:)
Usuńwyglądają pysznie i uroczo :) bardzo lubię takie słodkości bez pieczenia
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam wszystkie składniki z jakich się składa, więc jestem pewna, że smakowało świetnie :):)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta marchewkowego na zimno... Ale że marchewkowce uwielbiam, z przyjemnością wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłem marchewkowego w takiej odsłonie. Brzmi pysznie i zdrowo! :)
OdpowiedzUsuńKawałek takiego ciacha to super opcja na przekąskę, ja jestem mega łasuchem i myślę, że to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwow, no nieźle! bardzo ciekawa propozycja, będzie trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe.. a ten pomysł wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, szybki w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowy.
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno , tylko czy zamiast płatków BŁYSKAWICZNYCH moga być zwykłe górskie, błyskawiczne to jednak produkt przetworzony
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno wyjść również z płatkami górskimi, gdyby było zbyt mało zwarte to ewentualnie można je na chwilę zamrozić.
Usuńa co to za polewa na ciescie
OdpowiedzUsuńto po prostu jogurt grecki :)
UsuńJa zamiast śliwek dodaje daktyle i jeszcze wiórki kokosowe. Mniamuśne.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam! Dodałam pestki słonecznika i polałam czekoladową polewą (olej kokosowy+kakao). Przepyszne!!! I do tego zdrowe szybkie i łatwe! :)
OdpowiedzUsuń