/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 3 kwietnia 2015

Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe

Przepis na babeczki pochodzi z bloga food2, zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :) 


Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe

Składniki:

Na babeczki:
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka ( zwykłego lub roślinnego)
- 2 łyżeczki kaszy jaglanej ( do zaczynu drożdżowego)
- 70 ml oleju
- 20 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki kakao 

Na krem jaglany:
- pół szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie :

Babeczki : do letniego mleka wsypać łyżkę cukru, wymieszać dodać mąkę jaglaną i pokruszone drożdże, wymieszać dokładnie i odłożyć na około 20 minut w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką ( należy uważać, żeby mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć gaz i gotować cały czas mieszając dopóki nie zgęstnieje, następnie dodać miód i wymieszać.

 ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)


Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe


Babeczki z kremem jaglanym, wegańskie, bezglutenowe

20 komentarzy:

  1. Przecudne. :) Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne babeczki i fajny mają sklad :). Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten krem wygląda obłędnie - zjadłabym taki teraz :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudne te babeczki :-) Wesołych Świąt :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. jejuniu jakie śliczne! bardzo interesujący przepis :) wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodkie małe babki :) pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie cudowne, zdrowe mini wypieki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! Muszę wypróbować! W szczególności, że jest z kaszy jaglanej! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawe babeczki, krem interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to na ten krem jest w końcu woda czy mleko też?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie :) w składnikach napisałam wodę a w wykonaniu mleko :)(już poprawiam) w sumie to bez różnicy, ale na pewno o wiele lepiej krem będzie smakowała jak ugotujemy kaszę na mleku :)

      Usuń
    2. no właśnie tak podejrzewałam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...