/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 2 składnikowe ciastka z masła orzechowego, bez mąki https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 4 czerwca 2015

2 składnikowe ciastka z masła orzechowego, bez mąki

Pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasteczka, których przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut wystarczy wymieszać masło orzechowe z jajkiem, piec 10 minut i pyszne chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku ciasteczka gotowe :)

ciastka orzechowe bez mąki


Składniki : 

-  szklanka masła orzechowego,  ja użyłam piegowatego z primavika
- 1 jajko 

Przygotowanie:
Wbić jajko do miski roztrzepać, żeby wymieszać żółtko z białkiem, dodać masło,wymieszać (najlepiej ręką), wykładać łyżką niewielkie, kule (mogą być nierówne) i spłaszczyć zwilżonym wodą widelcem, piec ok 10 minut w  temperaturze 180 stopni, jeśli używacie niesłodzonego masła, możecie dodać trochę ksylitolu, miodu lub cukru :)

ciastka orzechowe bez mąki


6 komentarzy:

  1. I to naprawdę działa? Ciasto nie jest płynne? Ciastka wyglądają super, sama się nie mogę nadziwić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać tyle masła, żeby w miarę się kleiły, no i konsystencja nie zachwyca :):) trochę się klei, ale za to po upieczeniu cudo :) też się nie spodziewałam, że takie wyjdą :)

      Usuń
  2. Proste ciasteczka, a jakie smaczne. Wyglądają wspaniale. Z wielką chęcią użyję tego przepisu, bo takie lekkie, a'la kruche ciasteczka bardzo lubię :) Pyszości :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O bardzo ciekawe ciacha. Mam akurat słoik masła i tak samotnie stoi :-) dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) dziekuje za przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile waży szklanka masła orzechowego? :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...