/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : 3 składnikowe muffiny z ziemniaczanym puree https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 1 maja 2015

3 składnikowe muffiny z ziemniaczanym puree

Bardzo lubię proste przepisy, które składają się z niewielu składników, dlatego to już trzeci przepis składający się z tylko 3. Chciałam zrobić coś z ziemniaków, dlatego, że zostały one niesłusznie oskarżone o to, że są tuczące i niezdrowe, natomiast odpowiednio przygotowane bez dodatku tłuszczu mają 3 razy mniej kalorii niż kasze i makarony, są bardzo lekkostrawne, zawierają bardzo dużo obniżającego ciśnienie potasu, witaminę C , witaminy z grupy B, nieco żelaza i wapnia, dodatkowo mają właściwości zasadotwórcze, dlatego nie zakwaszają organizmu,a co ciekawe jeśli pozostaną po ugotowaniu odstawione do lodówki na 24h skrobia zamieni się w skrobię oporną na działanie enzymów i będzie działać podobnie jak błonnik, należy też pamiętać, że gotowane w łupinach tracą najmniej wartości odżywczych.

muffiny ziemniaczane

Składniki na 11 muffin : 
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka 
- szklanka startego sera żółtego 
- do smaku szczypiorek sól, pieprz, przyprawy wedle uznania 

Przygotowanie: 
Ziemniaki ugotować, ubić na puree, jajka ubić (najlepiej trzepaczką) wymieszać z ziemniakami, dodać 3/4 szklanki sera żółtego i przyprawy do smaku włożyć do papilotek i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni pod koniec pieczenia posypać pozostałym serem żółtym. Można podawać z jogurtem greckim i bazylią
Smacznego :):)

muffiny ziemniaczane



muffiny ziemniaczane


12 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...