Jeszcze informacja dla tych wszystkich, którzy unikają podpuszczki zwierzęcej w serach, w serze arla apetina występuje podpuszczka mikrobiologiczna wyprodukowana z grzybów, a nie z żołądków cielaków.
Składniki :
Na buraczkowe muffiny :
- 1 średni burak
- 1 i 1/2 szklanki mąki (ja użyłam owsianej)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szpinakowe muffiny
- 2 szklanki szpinaku
- 1 i 1/2 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy
- pieprz, sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ser feta arla apetina
Przygotowanie :
Muffiny robi się podobnie, do jednych trzeba zblendować szpinak z odrobiną wody, do drugich zblendować buraczka ( lub przepuścić przez maszynkę), jeśli macie zbyt słaby blender lepiej zblendować ugotowanego buraka, następnie wymieszać w jednej misce buraka z pozostałymi składnikami, w drugiej szpinak, nalewać po łyżce masy do muffinowej formy wyłożonej papierowymi foremki, włożyć 4 kostki fety i przykryć masą, piec ok 15 minut w temperarurze 175 stopni.
Piękne kolory, chyba też będę musiała je kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie ale skoro wege to czym zastąpić jajko i fete?
OdpowiedzUsuńfetę można zastąpić tofu, a jajko siemieniem lnianym 2łyżki na 4 wody to odpowiednik jednego jajka lub nasionami chia
UsuńJakie kolorowe i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńAle fajne :) Piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co z fetą. W ogóle jestem uzależniona od tego serka :) Z chęcią wypróbuję takich muffinek u siebie. :) Smaczne, a jak fajnie wyglądają :) Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńKosmiczne są te kolory ! Takie głębokie, jestem zachwycona muffinami :)
OdpowiedzUsuń