Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają świetną konsystencję i cudowny smak, a co najważniejsze w ich asortymencie można znaleźć bardzo oryginalne miody np miód wrzosowy mój zdecydowany faworyt o pięknym zapachu, smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi.
Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska
Składniki :
- puszka ciecierzycy
- 1 jajko
- szklanka nerkowców
- 1/3 szklanki kakao
- ok 100 g czekolady (można dodać mniej)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki miodu ja użyłam wrzosowego do kupienia TUTAJ
Przygotowanie:
Namoczyć nerkowce na ok 1h, zmielić ciecierzyce i nerkowce, dodać kakao, rozpuszczoną czekoladę, miód, proszek do pieczenia, jajko wymieszać, wyłożyć na blaszkę keksówkę, piec ok 25 minut w temperaturze ok 175 stopni, po wyjęciu z piekarnika odczekać ok 15 minut przed krojeniem.
to ciacho musiało być obłędnie pyszne!
OdpowiedzUsuńnerkowce- uwielbiam mmm. A każda wersja brownie jest dla mnie świetną okazją do próbowania jednego z moich najbardziej lubianych deserów. W wersji bez mąki i cukru jeszcze nie widziałam przepisu na brownie właśnie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,muszę zaopatrzyć się w ciecierzyce.Chyba wody z niej nie wylałaś?Nadaje się na bezy ,zamiast białek.Ten ,,karmelowy ''miód też mi wpadł w oko.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. Miodki znam i są ze mną cały czas w mojej kuchni, zdecydowanie polecam :-)
OdpowiedzUsuńTakie brownie jak dla mnie jest idealne - zdrowe, a wszystkie składniki jakie zawiera bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńBrownie - TAK !!! Mogę podkraść kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńOj fajne połączenie z ciecierzyca, musi być pyszne. Młody polskie wyróżniły moje koktajle i czekam na ich produkty :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast ciecierzycy z puszki może być zmielona sucha (czyli mąka) + woda? Jeśli tak, to ile tej mąki wagowo?
OdpowiedzUsuńLepiej byłoby ją chyba ugotować i później zmielić, bo jeśli doda się taką nieugotowaną to browni nie będzie wilgotne i kremowe, ja robiłam kiedyś z mąką z ciecierzycy, na podstawie tego przepisu (na blogu czekoladowe ciasto amarantusowe), wystarczy zamiast mąki z amarantusa dodać mąkę z ciecierzycy i zamiast na blaszkę keksówkę wyłożyć na zwykłą kwadratową lub mniejszą prostokątną, oryginalnie przepis ten był właśnie na browni :
Usuńhttp://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/02/czekoladowe-ciasto-amarantusowe.html
no i oczywiście dodać orzechy zmielone lub pokrojone na większe kawałki :) zapomniałam o nich :) mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam :):)
Usuń