1.Właściwości antynowotworowe
Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.
2. Kapusta na odchudzanie
100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus dodatek błonnika sprawi, że zjadając tak niskokaloryczne danie będziemy długo czuć się najedzeni
3. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość.
Składniki :
- 2 garście kiszonej kapusty
- 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta)
- 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy)
- 1 jajko
- pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma)
Przygotowanie :
Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego :)
Co jak co, ale trzeba im przyznać, że kolorek to mają zabójczy ;) Fajny przepis, lekka wersja obiadowa. Dla mnie bomba ;) Bardzo fajna jest też kompozycja ziół do nich użyta. Smakowicie. Pozdrowieńka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) a kolorek to zasługa kurkumy :):)
UsuńKotlety wyglądają przesmacznie :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :):)
UsuńZ kapusty kiszonej ? Bardzo mnie to intryguje :) Poza tym zgadzam się, piękny żółty kolorek :)
OdpowiedzUsuńświetne kotlety!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji:). Ciekawy pomysł - jeszcze nie robiłam, więc skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patchulia
REWELACJA! :-)
OdpowiedzUsuń