Kolejna jeszcze zdrowsza odsłona batonów kokosowych tym razem z dodatkiem awokado, które jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, dlatego polecam zrobić tę wersję, żeby cieszyć się zdrowym i przepysznym deserem bez wyrzutów sumienia :)
Składniki :
Na pół kwadratowej blaszki
- 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych)
- 3-4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 1 awokado (dojrzałe)
Polewa ( można pominąć)
- gorzka czekolada (100g) lub olej kokosowy wymieszany z kakao i miodem:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki kakao
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki w blenderze, można też zrobić to ręcznie, wylać na blaszkę wyłożoną papierem na tyle ile starczy ( wychodzi połowa blaszki) i włożyć do zamrażarki, przygotować polewę i wylać na wierzch masy z awokado, trzymać w zamrażarce przez ok 45 minut, później trzymać w lodówce.
super i jakie proste!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!! Na pewno wypróbuje ;-)
OdpowiedzUsuńJeśli jest awokado to już jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie składniki jakich użyłaś, więc jestem pewna, że batoniki były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper szybkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńNo tego jeszcze nie widziałam avokadowe batony, w dodatku bez pieczenia. Biorę w ciemno, samo w sobie awokado lubię na dwa razy, ale takie fajne miksy z jego udziałem- jak najbardziej. SUper! W dodatku na oleju kokosowym... mmmm :) Czarujesz w kuchni :) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te batoniki :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! Takie proste, a takie fajne! Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają. I ten zielony kolorek :D
OdpowiedzUsuńWowow ale oryginalny pomysł! Chyba jutro kupię wiórki :D
OdpowiedzUsuńŚwietne batoniki, awokado bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJej świetny przepis, jestem zaskoczona :D wyprobuję :))
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu a jak smacznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci ;)
OdpowiedzUsuń