/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Batony owsiano-lniane bez pieczenia https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 7 marca 2015

Batony owsiano-lniane bez pieczenia

 Dzisiaj przepis na pyszne owsiane batony z chrupiącym słonecznikiem, rozpływającym się w ustach miodem i kremowym masłem orzechowym, a  to wszystko bez dodatku cukru, mąki i innych niepotrzebnych dodatków, dowód na to, zdrowe przekąski również mogą smakować wyśmienicie.



Ostatnio pisałam na temat niesamowitych właściwości siemienia lnianego, dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić przepis, w którym siemię jest jednym z głównych składników.



Batony nie wymagają pieczenia, a dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej, miód i nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z orzechów zachowują wszystkie swoje właściwości zdrowotne.

Batony można modyfikować przez dodanie do nich orzechów czy suszonych owoców zyskają oryginalny smak i dodatkowe właściwości zdrowotnych. 


Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych 
- 130g masła orzechowego
- 6 łyżek ziaren słonecznika 
- 4 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 2-3 czubate łyżeczki miodu ( lub innego słodu, np syropu z agawy)

Przygotowanie:
Wsypać do miski płatki owsiane, słonecznik i siemię dodać miód i masło, wymieszać. W zależności od rodzaju użytego masła, można dodać go więcej jeśli masa podczas wyrabiania jest krucha i mało klejąca. Następnie wykładamy masę na blaszkę keksówkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przykrywamy drugim kawałekiem folii i przyciskamy czymś ciężkim może to być słoik lub puszka, odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po wyjęciu kroimy ostrym zwilżonym wodą nożem.
Smacznego :)



10 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne batoniki i fajnie , że nie trzeba ich piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Szukałam takiego przepisu który by był jednocześnie zdrowy i nie pracochłonnY. Dlatego zainteresował mnie Twój z tym ze nie mam masła orzechowego czym mogę go zastąpić by masa była zwarta i czy może wiesz ile tak mniej więcej ma kcl jeden baton?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo często wykorzystuje zmiksowane (wcześniej namoczone) daktyle lub inne suszone owoce, tylko wtedy trzeba pamiętać, żeby nie dodawać już miodu albo dodać go mniej bo mogą wyjść za słodkie, jeśli chodzi o kalorie to wartość odżywcza jednego batona ( mi wychodzi ok 7 ,8 z jednej blaszki) to jest ok 180 kcl , może się wydawać sporo jak na jeden taki batonik, ale należy pamiętać, że kaloria kalorii nie równa na pewno lepiej dla naszej figury jest zjeść 180 kcl pod postacią zdrowych złożonych węglowodanów , błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych niż 100 pod postacią np batonika fit , który zawiera mnóstwo cukru i tłuszczy trans. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź jednak zastosowała się do rady zanim ją przeczytałam dodałam zmiksowana suszona żurawine ok 100 g i 3 łyżki miodu
    Nie jest aż tak słodkie ale następnym razem dam mniej miodu. Zatem przepis jak najbardziej godny zapisania bo robi się to błyskawicznie. Pozdrawiam dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem bardzo cieszę się, że wyszły również w tej wersji :)

      Usuń
  4. Dziękuję za odpowiedź jednak zastosowała się do rady zanim ją przeczytałam dodałam zmiksowana suszona żurawine ok 100 g i 3 łyżki miodu
    Nie jest aż tak słodkie ale następnym razem dam mniej miodu. Zatem przepis jak najbardziej godny zapisania bo robi się to błyskawicznie. Pozdrawiam dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile wychodzi tych batonów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wykładałam masę na keksówkę o wymiarach 25x11 więc to też zależy od tego jakie grube mają być mi batony, mi wychodzi zazwyczaj 7-8 :)

      Usuń
  6. te batoniki są tak pyszne , że ich spożywanie grozi uzależnieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...