Kasza jaglana w sosie pomidorowo-pieczarkowym z awokado
Dzisiaj przepis na bardzo szybki obiad, który zawsze przygotowuje kiedy mam bardzo mało czasu, wystarczy podsmażyć pieczarki z pomidorami, w tym czasie ugotować kaszę, pokroić awokado i smaczny, pożywny i zdrowy obiad gotowy.
Jeśli chodzi o składniki odżywcze to w wielkim skrócie mogę powiedzieć, że kasza jaglana to źródło krzemionki niezbędnej do zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci, przeciwnowotworowy likopen jest najlepiej przyswajalny po obróbce termicznej więc w tym daniu będzie go bardzo dużo ,dodatkowo niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo antyoksydantów z awokado.
Składniki: - pół szklanki suchej kaszy jaglanej - 4 małe pomidory - 6 pomidorów suszonych z zalewy - około 10 pieczarek - sos sojowy - kurkuma - pieprz, sól
Przygotowanie: Podsmażyć na łyżce oleju pieczarki dodać pokrojone suszone i zwykłe pomidory i chwile dusić, doprawić do smaku przyprawami i sosem sojowym polać na ugotowaną kaszę jaglaną. Smacznego :)
świetnie podana kasza jaglana!
OdpowiedzUsuńDziękuje :):)
Usuń