Przy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te gotowe, a dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że są zdrowe, smaczniejsze, a także mają o wiele niższy indeks glikemiczny dlatego nadają się również dla tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego przysmaku, warto zastąpić przetworzoną mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych.
Składniki:
Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku
Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak się zmniejszy, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Ciasto: Wyrabiamy ciasto z poddanych składników, wałkujemy , wycinamy kółka szklanką, lekko je rozwałkowujemy, żeby były większe i bardziej płaskie, dodajemy farsz zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy parę minut od momentu wypłynięcia.
Bardzo smakowite pierogi ! Robię je rzadko, nie dlatego, że nie lubię tylko z braku czasu. Z samej mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam, ale najbliższe moje pierogi będą właśnie takie :)
Bardzo smakowite pierogi ! Robię je rzadko, nie dlatego, że nie lubię tylko z braku czasu. Z samej mąki pełnoziarnistej jeszcze nie robiłam, ale najbliższe moje pierogi będą właśnie takie :)
OdpowiedzUsuńTak trochę są czasochłonne :) ale za to jak smakują :)
OdpowiedzUsuńPierogi ze szpinakiem bardzo lubię, choć robię je niezwykle rzadko, a w wersji z ricottą nie jadłam... A Twoje są idealnie ulepione :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńRewelacyjne te Twoje zdrowe pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń