Zawierają błonnik, a także całe mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów zawartych w świeżych warzywach.
1. Na ciasto naleśnikowe :
- 1 miarka mąki owsianej ( mogą być zmielone w młynku płatki owsiane)
- 1 miarka mąki kukurydzianej
- 1/2 mąki ziemniaczanej lub z tapioki ( można pominąć)
- 2 miarki mleka
- 1/2 miarki wody
- olej do smażenia
2. Pieczone marchewki
- 3/4 duże marchewki
- sos sojowy
- olej rzepakowy lub ryżowy (rafinowany)
- pieprz, bazylia, słodka papryka
3. Warzywa do farszu
- 4 rzodkiewki
- ogórek zieonu
- 3 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- kilka listków sałaty
lub inne ulubione warzywa
Przygotowanie:
1.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, ułożyć marchewki pokrojone w paski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skropić olejem i sosem sojowym, posypać przyprawami przemieszać i piec aż będą zarumienione.
2.Wymieszać składniki na na naleśniki odstawić na ok 15 minut, a następnie usmażyć z obu stron.
3.Ułożyć na upieczonych naleśnikach świeże warzywa i upieczoną marchewkę, złożyć na pół.
Smacznego.
apetyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuje :);)
UsuńDziękuję :):)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Uwielbiam takie bogato warzywne dania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOd kiedy owies jest bezglutenowy?
OdpowiedzUsuńOd zawsze :) ten dostępny w sprzedaży na ogół zanieczyszczony jest glutenem, ale bez problemu można kupić płatki owsiane bezglutenowe np z firmy glutenex potwierdzone certyfikatem :)
Usuń