Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść, co jest dziwne zwłaszcza dla kogoś kto jeszcze do niedawna uważał, że papryka to najgorsze w smaku warzywo. Dlatego polecam wszystkim, żeby wypróbowali tą przepyszną pastę:)
Papryka poddana obróbce termicznej podobnie jak pomidory i marchewka uwalnia największe ilości przeciwutleniaczy, które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi z orzechów są znacznie lepiej przyswajalne niż z surowej papryki.
Składniki:
- 3 papryki
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
- sos sojowy
Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół usunąć twarde części oraz nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec aż skórka zacznie się delikatnie przypiekać, wyjąć ostudzić obrać ze skórki wrzucić do blendera razem z orzechami i oliwą zblendować na gładką masę doprawić. Podawać z świeżym pieczywem lub jako sos do spaghetti.
Wspaniała :-) zapisuje sobie do spróbowania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmozna przechowywac w lodowce?
OdpowiedzUsuńTak, kilka dni można przechowywać ją w lodówce.
Usuń