/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 21 marca 2015

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Słodka, upieczona papryka wymieszana z świeżymi orzechami włoskimi prosto z ogródka doprawiona odrobiną ziół i przypraw daje niezwykłe połączenie, pasta jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść, co jest dziwne zwłaszcza dla kogoś kto jeszcze do niedawna uważał, że papryka to najgorsze w smaku warzywo. Dlatego polecam wszystkim, żeby wypróbowali tą przepyszną pastę:)

pasta z pieczonej papryki

Papryka poddana obróbce termicznej podobnie jak pomidory i marchewka uwalnia największe ilości przeciwutleniaczy, które w połączeniu z kwasami tłuszczowymi z orzechów są znacznie lepiej przyswajalne niż z surowej papryki.

pasta z pieczonej papryki

Składniki:
- 3 papryki 
- 100 g orzechów włoskich 
- 1 łyżka oliwy 
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
- sos sojowy

Przygotowanie:
Papryki przekroić na pół usunąć twarde części oraz nasiona, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec aż skórka zacznie się delikatnie przypiekać, wyjąć ostudzić obrać ze skórki wrzucić do blendera razem z orzechami i oliwą zblendować na gładką masę doprawić. Podawać z świeżym pieczywem lub jako sos do spaghetti.  

pasta z pieczonej papryki
 


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...