Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie.
Składniki:
- 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodu
- paczka daktyli 150g
- 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy (lub ugotować normalną i później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka, dodać miód.
Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać kaszą jaglaną, ułożyć owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia.
Wygląda przepysznie i chyba zrobię taką niedługo :) Bardzo mi się podoba krem z kaszy a spody orzechowo - daktylowe to zdecydowanie moje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje:) i naprawdę warto ją zrobić, mam nadzieję, że będzie smakowała :) Pozdrawiam :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita !
OdpowiedzUsuńWitaj a powiedz do czego miód dodałaś bo nie ma w opisie do masy jaglanej czy daktylowo orzechowej? bo mam chrapke na nie :) a i jeszcze jak robisz wersje czekoladowa? do jaglanej kaszy z mlekiem dodajesz jeszcze odrobinę czekolady ? a krem czekoladowy z awokado?
OdpowiedzUsuńbede wdzieczna za odpowiedz :) bo to moje poczatki z wege kuchnia:) pozdrawiam
Faktycznie zapomniałam napisać, miód dodaje do kaszy jaglanej, najlepiej jak trochę ostygnie, żeby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości, jeśli chodzi o wersje czekoladową to najlepiej do zmiksowanej na gładko jeszcze gorącej kaszy dodać gorzkiej czekolady i wmieszać ją w krem, natomiast krem czekoladowy z awokado to jeden z moich ulubionych wystarczy rozgnieść awokado widelcem dodać miodu (wedle uznania) i kakao do uzyskania czekoladowego koloru naprawdę wychodzi pyszne :):)
UsuńDzisiaj zrobiłam :) Niestety mój blender nie dał rady zmiksować kaszy na gładką masę,i tak średnio smakuje :(
OdpowiedzUsuńA spód zaskakująco słodki,aż się zdziwiłam:)