/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 10 maja 2015

Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki

Dzisiaj przepis na pyszną tartę na jaglanym spodzie ze szpinakiem, pomidorami i serem feta, który w wersji wegańskiej można z powodzeniem zastąpić tofu, zamiast jajek można użyć siemienia lnianego, naprawdę szczerzę polecam wam tą tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :) 

tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki


Składniki : 

Na ciasto:
- 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej)
- 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody)
- 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej)

Masa szpinakowa :
- duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1 duży pomidor
- paczka sera fety lub tofu
- 1 jajko ( lub siemię lniane)
- 1 pęczek szczypiorku 
- przyprawy, sól, pieprz 

Przygotowanie:
Kaszę zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną a później zmielić blenderem na krem) zalać 2 szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę podczas gotowania, gotować ok 15 minut uważając, żeby kasza się nie przypaliła, następnie dodać jajko(lub siemię), mąkę wymieszać i wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia, szpinak poddusić z czosnkiem dodać pomidory, ser feta (lub tofu) jajko (lub siemię), szczypiorek i przyprawy, wymieszać i wyłożyć na kaszę jaglaną, pokroić pomidora i położyć na wierzch, piec w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 50 minut jeśli wierzch będzie się przypalał, można przykryć go folią aluminiową.

tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki


tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki

8 komentarzy:

  1. świetny pomysł na tartę bezglutenową!Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tarty, a Twoja propozycja wygląda świetnie *.* I też ostatnio myślałam o spodzie jaglanym ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wspaniały pomysł :-) rewelacyjnie wygląda ta tarta a jaka zdrowa :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwsza tarta, jaką zrobiłam była to właśnie tarta ze szpinakiem. Pamiętam, jak dziś. Mam zatem do takich tart ogromny sentyment i bardzo je lubię. Pychotka prawdziwa. Wzbudziłaś we mnie smaki na takie pyszności, dawno nie jedzone ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział w akcji:). Pozdrawiam, PatchuliaM.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł ! I jak ładnie kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...