/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

czwartek, 14 maja 2015

Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych

Pyszne, zdrowe i aromatyczne kotleciki z kapusty kiszonej, która charakteryzuje się wieloma prozdrowotnymi właściwościami, m.in.:

1.Właściwości antynowotworowe 
Badania dowiodły, że jedzenie przynajmniej raz w tygodniu kapusty kiszonej (najlepiej surowej) chroni nas przed wieloma nowotworami w tym głownie rakiem żołądka, dwunastnicy i jelita grubego.

2. Kapusta na odchudzanie 
100g ma jedynie 16kcal więc śmiało można ją jeść, plus dodatek błonnika sprawi, że zjadając tak niskokaloryczne danie będziemy długo czuć się najedzeni 

3. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę ciała, działa wspomagająco na wątrobę i pęcherzyk żółciowy jest również polecana dla kobiet karmiących i dla ludzi cierpiących na niedokrwistość. 


kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych



Składniki : 

- 2 garście kiszonej kapusty 
- 5 łyżek otrąb owsianych ( lub więcej w zależności od tego jak wodnista jest kapusta)
- 2 łyżki dowolnej mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy)
- 1 jajko
- pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma)

Przygotowanie :
Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego :) 

kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych

kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych


 




8 komentarzy:

  1. Co jak co, ale trzeba im przyznać, że kolorek to mają zabójczy ;) Fajny przepis, lekka wersja obiadowa. Dla mnie bomba ;) Bardzo fajna jest też kompozycja ziół do nich użyta. Smakowicie. Pozdrowieńka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) a kolorek to zasługa kurkumy :):)

      Usuń
  2. Kotlety wyglądają przesmacznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kapusty kiszonej ? Bardzo mnie to intryguje :) Poza tym zgadzam się, piękny żółty kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji:). Ciekawy pomysł - jeszcze nie robiłam, więc skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam,
    Patchulia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...