- 2 bakłażany średniej wielkości
- 2-3 średnie marchewki
- 1 duży korzeń pietruszki
- 6-7 ząbków czosnku
- 5 pomidorów suszonych
- oliwa
- zioła do smaku (ja użyłam pieprz, tymianek, mieszankę 18 ziół, czosnek granulowany, słodką paprykę)
- sos sojowy
Warzywa pociąć w mniejsze kawałki ułożyć na blaszce, posypać ziołami, dodać odrobinę oleju i sos sojowy, wymieszać i piec aż będą bardzo miękkie w temperaturze ok 180-200 stopni, następnie zblendować razem z suszonymi pomidorami, dodać oliwę (więcej lub mniej w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać) i ewentualnie doprawić do smaku)
Fajny pomysł na warzywną pastę kanapkową :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł na smarowidło do chleba! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone warzywa, ale na taki pomysł nie wpadłam. Bardzo fajna propozycja. Smakować musi obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a masełko bardzo zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńRobię taką pastę na kanapki. Smakuje super i można dodać ulubione składniki :-)
OdpowiedzUsuńRobię taką pastę na kanapki. Smakuje super i można dodać ulubione składniki :-)
OdpowiedzUsuńRobię taką pastę na kanapki. Smakuje super i można dodać ulubione składniki :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziś sprawdziłem, same pozytywne opinie w domu. Pzdr
OdpowiedzUsuńNajpierw uwiodła mnie nazwa, a potem przepis :) Uważam, że to wyśmienite połączenie :)
OdpowiedzUsuń