Składniki :
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mieszanki migdałów i orzechów włoskich ( można użyć innych)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
- laska wanilii lub kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego
Płatki owsiane wymieszać w misce z pokrojonymi orzechami i wiórkami koksowymi i solą, na patelce rozpuścić olej razem z miodem, dodać do płatków z orzechami, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika :)
Dla mnie z jogurtem poproszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja.
Uwielbiam taką, muszę koniecznie sobie zrobić, dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńU mnie granola zawsze obowiązkowo, choć moje zapasy starczają na około 3 tygodnie, bo jem ją co drugi dzień, dosypując do ugotowanej owsianki, uwielbiam ;).
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, takie zawsze się sprawdza : ) A granolę uwielbiam, więc od razu podkradam :}
OdpowiedzUsuń