Bardzo fajne w tych krakersach jest to, że można je dowolnie modyfikować, zgodnie z własnymi upodobaniami, można zrobić je w wersji pikantnej, na słodko, z dodatkiem ziół prowansalskich lub w innej ulubionej wersji, do tego są wegańskie i jeśli znajdziecie nasiona nie zanieczyszczone glutenem to będą również w 100% bezglutenowe :)
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 6 łyżek ziaren białego sezamu
- 5 łyżek siemienia lnianego zmielonego
- 6 łyżek konopi (zmielonych w młynku, można zastąpić siemieniem również trzeba go zmielić)
- 6 łyżek płatków quinoa melvit
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml oliwy lub innego oleju
- przyprawy ( ja dodałam mieszankę 18 przypraw, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek,pieprz, curry)
- 300 ml wody
Wymieszać wszystkie ziarenka i płatki, dodać olej, sól, przyprawy i stopniowo dodawać wodę, aż składniki się połączą, a masa będzie dość luźna, następnie rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie wyjąć pokroić i wstawić jeszcze na ok 30 minut, aż będą chrupiące.
Bardzo fajny pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńZabieram kilka na jutro do pracy :)
lubię takie przekąski, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle fajne przekąski do pochrupania :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńświetna przekąska :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne! Jeszcze nie robiłam krakersów, muszę nadrobić :)
OdpowiedzUsuń