Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 225 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- paczka migdałów
Zmiksować razem cukier, masło i jajko, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować, następnie wyrobić ciasto ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rolować palce (chudsze od naszych bo podczas pieczenia robią się szerokie) można zrobić dwa wgłębienia i wykałaczką kreski, na czubku ułożyć migdały (paznokieć) i piec ok 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie! :D
OdpowiedzUsuńBooooskie! I naprawdę wyglądają wiedźmowato :)
OdpowiedzUsuńStrrrrasznie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńStrasznie pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić te paluchy :-)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić te paluchy :-)
OdpowiedzUsuń