/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Wegetariańska musaka https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 18 października 2015

Wegetariańska musaka

Musaka, być może nie należy do najbardziej dietetycznie poprawnych dań, a do jej przygotowania potrzeba trochę czasu i naczyń, ale mogę wam powiedzieć, że jest tak przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:) 



Składniki : 
  • mrożony szpinak (450g)
  • duża cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 średnie bakłażany
  • karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego)
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości 
  • 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej)
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana)
  • kulka sera mozzarella na wierzch ( może być inny ser lub tofu w wersji wegańskiej)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Przygotowanie : 
 1.Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym maśle lub oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego
2. Przygotowuje sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wylewam na wierzch ziemniaków, 3.Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam na chwilę, żeby puścił wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami.
4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony 
Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto 
* zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi :)

 

 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...