Składniki :
- mrożony szpinak (450g)
- duża cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 średnie bakłażany
- karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego)
- 3-4 ziemniaki średniej wielkości
- 3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
- 3 łyżki mąki pszennej (ewentualnie ryżowej lub kukurydzianej)
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego (może być też wegańska śmietana)
- kulka sera mozzarella na wierzch ( może być inny ser lub tofu w wersji wegańskiej)
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
1.Ziemniaki, obieram i kroje w cienkie plasterki, podsmażam chwilę na klarowanym maśle lub oleju, układam na spód naczynia żaroodpornego
2. Przygotowuje sos jogurtowy, na patelce rozpuszczam masło/olej i dodaje mąkę, mieszam, żeby uzyskać gładką konsystencję, następnie zdejmuję z ognia i mieszam z jogurtem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wylewam na wierzch ziemniaków, 3.Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam na chwilę, żeby puścił wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami.
4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni, ser można położyć pod koniec, żeby nie był przypieczony
Trochę roboty jest :) ale naprawdę warto
* zainspirowałam się przepisem na zieloną musakę jadłonomi :)
O ciekawą jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńDość ciekawa potrawa. Bardzo dobrze wygląda :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i podanie musaki - niestandardowe, ale smakowite :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twoja wersja tego dania :-)
OdpowiedzUsuń