Składniki na 16 pulpecików :
- 3/4 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę (ewentualnie można użyć płatków błyskawicznych)
- 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam włoskich)
- 1 szklanka startej marchewki (1 duża marchewka)
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- 1/3 szklanki posiekanej bazylii
- 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 jajko lub w wersji wegańskiej 3 łyżki nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do zgęstnięcia
- mała papryczka chili
- sos sojowy, pieprz, majeranek lub inne przyprawy do smaku
- 1 łyżka oliwy/oleju kokosowego rafinowanego lub innego roślinnego
Orzechy prażymy na patelni, aż zaczną przyjemnie pachnieć, następnie (po ostygnięciu) siekamy je lub mielimy delikatnie na dość grubą mąkę, umieszczamy w dużej misce, dodajemy płatki owsiane, startą marchewkę, posiekane pomidory, bazylię, czosnek, chili, przyprawy jajko lub chia, fasolę opłukujemy i delikatnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do miski, z masy formujemy pulpeciki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze ok 175 stopni przez 10-15 minut. Smacznego :)
Bardzo twórcze i fajne te pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła, bo takie dania uwielbiam.
Pozdrawiam :)
cudowna wkładka do makaronu!
OdpowiedzUsuń