/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 22 marca 2015

Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru

Dzisiaj przepis na  niedzielne ciasto, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.
Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do kaszy dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch zamiast owoców posmarować czekoladowym kremem z awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto czekoladowe, można do kaszy dodać odrobinę wanilii i zrobić czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie.

tarta jaglana bez pieczenia


Składniki:
- 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodu
- paczka daktyli 150g 
- 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy (lub ugotować normalną i później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka, dodać miód.

Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać kaszą jaglaną, ułożyć owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia.

tarta jaglana bez pieczenia

tarta jaglana bez pieczenia

tarta jaglana bez pieczenia

8 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i chyba zrobię taką niedługo :) Bardzo mi się podoba krem z kaszy a spody orzechowo - daktylowe to zdecydowanie moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje:) i naprawdę warto ją zrobić, mam nadzieję, że będzie smakowała :) Pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj a powiedz do czego miód dodałaś bo nie ma w opisie do masy jaglanej czy daktylowo orzechowej? bo mam chrapke na nie :) a i jeszcze jak robisz wersje czekoladowa? do jaglanej kaszy z mlekiem dodajesz jeszcze odrobinę czekolady ? a krem czekoladowy z awokado?
    bede wdzieczna za odpowiedz :) bo to moje poczatki z wege kuchnia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zapomniałam napisać, miód dodaje do kaszy jaglanej, najlepiej jak trochę ostygnie, żeby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości, jeśli chodzi o wersje czekoladową to najlepiej do zmiksowanej na gładko jeszcze gorącej kaszy dodać gorzkiej czekolady i wmieszać ją w krem, natomiast krem czekoladowy z awokado to jeden z moich ulubionych wystarczy rozgnieść awokado widelcem dodać miodu (wedle uznania) i kakao do uzyskania czekoladowego koloru naprawdę wychodzi pyszne :):)

      Usuń
  4. Dzisiaj zrobiłam :) Niestety mój blender nie dał rady zmiksować kaszy na gładką masę,i tak średnio smakuje :(
    A spód zaskakująco słodki,aż się zdziwiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...