/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

poniedziałek, 2 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z szpinakiem, pomidorami i mozzarellą w wersji fit

Dzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ? 


Składniki : 
  • 1 opakowanie mrożonego szpianku 
  • 3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego
  • jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła)
  • masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 większy pomidor
  • bazylia do dekoracji 
Przygotowanie : 
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem
2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem i przyprawami, gdy szpinak się rozmrozi, dodać jogurt grecki, wyłożyć na makaron
3. Zetrzeć na wierzch mozzarellę oraz ułożyć plasterki pomidorów
4. Piec ok 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni, udekorować bazylią. 


7 komentarzy:

  1. Wygląda super :) Bardzo zdrowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha - mam akurat pół torby szpinaku w lodówie i kupiłam dziś pomidory - do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do czego Pani w tym przepisie dodała jogurt grecki?Dodałam do szpinaku i to był strzał w 10.Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, zapomniałam napisać, ja również dodaje do szpinaku :) cieszę się, że smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...