Składniki :
- 1 opakowanie mrożonego szpianku
- 3/4 paczki makaronu razowego lub innego ulubionego
- jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła)
- masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny
- 1 kulka mozzarelli
- 1 większy pomidor
- bazylia do dekoracji
1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem
2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak doprawić solą, pieprzem i przyprawami, gdy szpinak się rozmrozi, dodać jogurt grecki, wyłożyć na makaron
3. Zetrzeć na wierzch mozzarellę oraz ułożyć plasterki pomidorów
4. Piec ok 20-25 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni, udekorować bazylią.
Wygląda super :) Bardzo zdrowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPycha - mam akurat pół torby szpinaku w lodówie i kupiłam dziś pomidory - do dzieła :)
OdpowiedzUsuńDo czego Pani w tym przepisie dodała jogurt grecki?Dodałam do szpinaku i to był strzał w 10.Pycha :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, zapomniałam napisać, ja również dodaje do szpinaku :) cieszę się, że smakowało :)
Usuń