/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

wtorek, 3 listopada 2015

Idealnie kremowy sos grzybowo orzechowy z kaszą orkiszową

Długo zastanawiałam się co zrobić na obiad, pomyślałam, może jakieś kremowe risotto pomidorowe, albo nie lepiej grzybowe, mocno kremowe z dużą ilością pieczarek, z podsmażoną cebulką i czosnkiem, do tego upieczone orzechy laskowe, ale zamiast ryżu kasza i tak powstało obłędne kremowe kaszotto (jeśli macie inne grzyby np. borowiki to możecie zamienić będzie smakować jeszcze lepiej) 

Muszę przyznać, że po raz pierwszy jadłam kaszę orkiszową i jest naprawdę smaczna, a do tego bardzo zdrowa, natomiast w czasach ostatniej nagonki na gluten, niektórzy zastanawiają się czy jeść orkisz, czym zatem różni się orkisz od pszenicy ?

  • orkisz vs pszenica 
Produkcja pszenicy nastawiona jest na handel, dlatego w ostatnich latach została bardzo zmodyfikowana, zawiera bardzo duże ilości glutenu, a w czasie zbioru traci ochronną łupinę, przez co zostaje zanieczyszczona chemikaliami i pestycydami używanymi do upraw, z kolei orkisz hodowany i zbierany jest z łupiną, która chroni ziarno przed wszelkimi zanieczyszczeniami, i zachowuje jego składniki odżywcze w nienaruszonym stanie, ponadto orkisz jest uprawiany ekologicznie, ponieważ jest bardzo odpornym gatunkiem zboża, nie potrzebuje nawozów i środków ochronnych.  

  • właściwości zdrowotne orkiszu 
Orkisz jest idealny na jesień, ponieważ zmniejsza zmęczenie i poprawia nastrój, do tego naukowcy w jego łusce odkryli RODANID,  który jest naturalnym antybiotykiem występującym w mleku matki, krwi i ślinie, dlatego chroni nas przed wszelkimi infekcjami,.
Zawiera krzem ( korzystny dla włosów, skóry i paznokci) żelazo, wapń, cynk duże ilości białka, obniża poziom złego cholesterolu, pobudza przemianę materii i daje na długo uczucie sytości.




 Składniki : 
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki uprażonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanka śmietany (może być roślinna) lub jogurtu greckeigo
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku
  • kasza orkiszowa (ja używam melvit
Przygotowanie : 
Na patelce podsmażyć, cebulę, czosnek oraz pieczarki, dusić aż z pieczarek wyparuje woda, dodać przyprawy, sól, pieprz, oraz przekrojone na pól orzechy (wcześniej uprażone na suchej patelce lub w piekarniku), zdjąć patelkę z gazu i dodać śmietanę/jogurt, podawać z kaszą.






5 komentarzy:

  1. Sos grzybowy bardzo ciekawy. Chętnie bym spróbowała, jak smakuje :)
    Dodatek orzechów mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również jestem zaintrygowana tymi orzechami :) Muszą ciekawie się łączyć z grzybami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pomyślałabym o orzechach jako dodatku..Jak dla mnie idealne i chętnie bym takie zjadła :) PYSZNIE!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam grzybki, bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie z tymi orzechami, musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...