Natomiast jeśli wolicie wersję wytrawną to zapraszam do wypróbowania odrywanego chlebka z szpinakowym pesto
tutaj
Składniki :
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej pełnoziarnistej) plus 2 łyżki
- 1 jajko
- 5 łyżek oleju
- 70 g masła klarowanego
- 3 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżeczek ksylitolu lub cukru wedle uznania
- Przygotowujemy zaczyn : drożdże rozkruszamy do dużego kubka, dodajemy cukier, mieszamy i czekamy kilka minut, żeby drożdże zrobiły się płynne, następnie dodajemy do nich letnie (ale nie gorące) mleko oraz 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, jajko oraz przygotowany zaczyn, wyrabiamy ciasto (ciasto się trochę klei) przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do urośnięcia na ok 40 minut
- Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, tak żeby dało się uformować kulę, następnie rozwałkowujemy na cienki prostokąt lub owal, smarujemy masłem (najlepiej pędzelkiem), posypujemy cynamonem i cukrem, następnie kroimy na kwadraty (mogą być nierówne) i układamy je na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia (przykładamy kwadrat do krótszego brzeg blaszki i dokładamy kolejne, można przechylić blaszkę jeśli mamy problem z układaniem
- Ciasto pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, Smacznego :)
chętnie bym go całego zjadła sama i się nie podzieliła ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Ja uwielbiam cynamon :))
OdpowiedzUsuńChlebek więc z pewnością by mi smakował. Ma niecodzienny wygląd. Bardzo ciekawy pomysł :)
Ale fajny! Na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, naprawdę świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda super i bardzo fajny pomysł na odrywanie :)
OdpowiedzUsuńCynamon również uwielbiam, z owsianką smakuje wyśmienicie. A chlebek prezentuje się bardzo ładnie :).
OdpowiedzUsuń