/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 13 listopada 2015

Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru

Wiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) 
 

Składniki : 
  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 3/4  szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych)
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć)
  • 100ml oleju roślinnego
  • 80 ml mleka
  • 2 jajka
  • jabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej)
Płatki i orzechy mielimy na mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut  w temperaturze ok 190 stopni. 




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotki. Takiej jeszcze nie jadłam :)
    Nietuzinkowy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się spód ciasta- chrupki i aromatyczny :) Świetna kombinacja z jabłkami !

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie, że w takiej wersji bez masła i cukru :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...