Chrupiąca szarlotka owsiano orzechowa w wersji fit bez mąki i cukru
Wiem może nie jest to najpiękniejsze ciasto na świecie, ale dajcie mu szansę, ponieważ smakuje wyśmienicie, spód jest na bazie płatków owsianych i orzechów, a na wierzchu są jabłka, które możecie po prostu położyć na wierzch tak jak ja lub wcześniej podpróżyć na patelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :)
Składniki :
3 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1-2 łyżeczki ksylitolu (można użyć cukru lub w ogóle pominąć)
100ml oleju roślinnego
80 ml mleka
2 jajka
jabłka na wierzch (według upodobania ok 3-4 lub więcej)
Płatki i orzechy mielimy na mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości lub wcześniej podpróżyć na patelce. Piec ok 40 minut w temperaturze ok 190 stopni.
Uwielbiam szarlotki. Takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNietuzinkowy przepis.
Bardzo podoba mi się spód ciasta- chrupki i aromatyczny :) Świetna kombinacja z jabłkami !
OdpowiedzUsuńfajnie, że w takiej wersji bez masła i cukru :)
OdpowiedzUsuńPycha, chętnie bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuń