/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Idealnie kremowy budyń jaglany z sosem malinowym https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

sobota, 7 listopada 2015

Idealnie kremowy budyń jaglany z sosem malinowym

Miałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją budyń, a nie grudkowatą kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby kasza się nie przypaliła, następnie gdy kasza zgęstnieje blendujemy ją jeszcze raz (chyba, że konsystencja  nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :)

Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie do niego ulubione owoce, dodatki, możecie też np. zblendować kaszę w wodzie razem z migdałami, wtedy powstanie mleko migdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :) 






Składniki : 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)
  • 1 łyżeczka miodu 
  • ulubione dodatki :
  • czekolada 
  • orzechy
  • owoce
  • sok malinowy ja użyłam soku malina z miodem firmy  Eterno (naprawdę pyszny)
Przygotowane : Kaszę (surową) zblendować razem z mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką balonową) , aż do uzyskania pożądanej konsystencji, można zblendować jeszcze raz po ugotowaniu, dodać miód, ulubione dodatki i gotowe :) Smacznego 

 
 




 

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...