Miałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją budyń, a nie grudkowatą kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby kasza się nie przypaliła, następnie gdy kasza zgęstnieje blendujemy ją jeszcze raz (chyba, że konsystencja nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić kaszę na mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :)
Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję czekoladową rozpuście czekoladę lub dodajcie kakao, chcecie wersje kokosową ugotujcie kaszę w mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub olej kokosowy, dodajcie do niego ulubione owoce, dodatki, możecie też np. zblendować kaszę w wodzie razem z migdałami, wtedy powstanie mleko migdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :)
Składniki :
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka miodu
ulubione dodatki :
czekolada
orzechy
owoce
sok malinowy ja użyłam soku malina z miodem firmy Eterno (naprawdę pyszny)
Przygotowane : Kaszę (surową) zblendować razem z mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką balonową) , aż do uzyskania pożądanej konsystencji, można zblendować jeszcze raz po ugotowaniu, dodać miód, ulubione dodatki i gotowe :) Smacznego
Tyle smakołyków w jednym daniu! :)
OdpowiedzUsuńmmmm taki deser z chęcią bym zjadła!
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie budynie- pychotka!
OdpowiedzUsuń