zdrowa vege kuchnia : Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362
Chleb z ziaren, bez mąki, zakwasu i drożdży czyli słynny chlebek zmieniający życie
Przepis na life changing loaf of bread znajduje się chyba na każdym zagranicznym blogu, powstało wiele różnych modyfikacji podstawowej wersji, która pojawiła się na blogu My new roots już dobre parę lat temu, chlebek okazał się wielkim hitem, w oryginalnej wersji występują w nim nasiona chia i babka płesznik, to jest nieco łatwiejszą wersja zrobiona z bardziej dostępnych i tańszych składników, jeśli chcecie natomiast zrobić oryginalną wersję to zapraszam tutaj, koniecznie spróbujcie również krakersów zmieniających życie :)
Składniki :
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów (przekrojonych na pół lub drobniej)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu/ syropu z agawy (można pominąć)
5 łyżek oleju roślinnego
1 i 1/2 szklanki letniej wody
Przygotowanie : Połączyć suche składniki z miodem, olejem oraz wodą i odstawić na ok 1 godzinę, następnie przełożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok 50-60 minut w temperaturze ok 180-190 stopni, chleb kroimy dopiero jak ostygnie, najlepiej na drugi dzień ( jeśli natomiast nie przeszkadza wam, że chleb może się kruszyć to można jeść od razu jak przestygnie) Smacznego :)
Nie rozwala sie? Zrobilam kiedys podobny i nie sposob bylo ukroic normalnej kromki...:( moze wiecej siemienia..? I woda letnia bedzie OK? Odstawic do lodowki czy w temp.pokojowej?
No niestety chlebek trochę różni się od tradycyjnego i może się kruszyć, ale kromki mi udawało się kroić w miarę normalne, najlepiej jest jak się go kroi na drugi dzień, można dodać więcej siemienia albo dodać nasion chia tak jak w oryginale, woda najlepiej letnia, ja trzymałam w temperaturze pokojowej, pozdrawiam :)
Mniam, mniam. Podoba mi się ten przepis głównie ze względu na ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane. Uwielbiam. Nie mogę się doczekać, jak spróbuję zrobić taki chlebek. Wygląda niesamowicie.
Moja teściowa robi podobny, tylko dodaje do niego trochę ziemniaków, wtedy jest wilgotny i bardzo długo zachowuje świeżość. Lubię takie chlebki, są treściwe i o wiele smaczniejsze niż jakikolwiek kupiony w sklepie chleb.
takie chleby nie dość, że dostarczają wielu składników odżywczych to jeszcze są bardzo sycące!
OdpowiedzUsuńChleb niesamowity. Świetny :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi smakują takie chlebki. Pycha :-)
OdpowiedzUsuńNie rozwala sie? Zrobilam kiedys podobny i nie sposob bylo ukroic normalnej kromki...:( moze wiecej siemienia..?
OdpowiedzUsuńI woda letnia bedzie OK? Odstawic do lodowki czy w temp.pokojowej?
No niestety chlebek trochę różni się od tradycyjnego i może się kruszyć, ale kromki mi udawało się kroić w miarę normalne, najlepiej jest jak się go kroi na drugi dzień, można dodać więcej siemienia albo dodać nasion chia tak jak w oryginale, woda najlepiej letnia, ja trzymałam w temperaturze pokojowej, pozdrawiam :)
UsuńChlebek wygląda po prostu zniewalające, z pysznymi i zdrowymi dodatkami, coś pysznego :).
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Podoba mi się ten przepis głównie ze względu na ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane. Uwielbiam. Nie mogę się doczekać, jak spróbuję zrobić taki chlebek. Wygląda niesamowicie.
OdpowiedzUsuńMoja teściowa robi podobny, tylko dodaje do niego trochę ziemniaków, wtedy jest wilgotny i bardzo długo zachowuje świeżość. Lubię takie chlebki, są treściwe i o wiele smaczniejsze niż jakikolwiek kupiony w sklepie chleb.
OdpowiedzUsuńdo zimnego, czy nagrzanego piekarnika?:)
OdpowiedzUsuńdo nagrzanego :)
UsuńMożna zamiast oleju dać oliwę?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń