/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Ciastko w kubku w 2 minuty owsiano kokosowe https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

piątek, 20 listopada 2015

Ciastko w kubku w 2 minuty owsiano kokosowe

Kiedy nie mam na nic czasu, a koniecznie zjadłabym jakieś ciepłe, pyszne domowe ciastko, zawsze wykonuję ten szybki deser, do którego przygotowania wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w kubku, który jest bezpieczny do używania w mikrofalówce i po kilki minutach mamy takie cudo,a w całym domu czuć wspaniały aromat :) jeśli jeszcze nie próbowaliście takich ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie, najlepiej zrobić taką domową wersję z składników, które zazwyczaj mamy w domu niż kupować gotowce z niepotrzebnymi i niezdrowymi dodatkami :) 




Składniki : 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1/4 szklanki dowolnego mleka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) ksylitolu/ cukru kokosowego/ lub zwykłego cukru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie : 
Można zblendować blenderem lub w młynku wiórki, płatki i cukier, można natomiast również po prostu połączyć w kubku wiórki, płatki, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, jajko i energicznie wymieszać, wstawić do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mikrofalówki i grubości kubka) będziecie widzieć jak ciasto rośnie, ewentualnie można sprawdzić czy jest już upieczone i jeśli nie jeszcze raz wstawić. 

 



8 komentarzy:

  1. Na pewno wypróbuję - dobra alternatywa dla tych gotowych babeczek z kubeczka. Mam tylko nadzieję, że nie spalę przy tym mikrofali :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko co ma wspólnego kuchenka mikrofalowa z zdrowiem ...

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł :) niestety nie wypróbuję, bo w domu brak mikrofali...

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybko i smacznie - w sam raz na leniwe dni, gdy nie chce się nic robić, ale chce się coś dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z mikrofali są super! Ja najczęściej robię takie kakaowe, smakują jak domowy murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i szybki pomysł, warty wypróbowania. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie odnośnie oleju kokosowego jakiego używasz w swoich przepisach. Jest to olej nierafinowany, tak? Nie wiem czy te proporcje w postaci, łyżeczki/ dwóch etc. to są w stanie już ciekłym czy stałym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak używam tego nierafinowanego (o kokosowym smaku i zapachu) najczęściej proporcje odnoszą się do postaci stałej, natomiast w większości przepisów kiedy nie jest on składnikiem spajającym tylko nadającym smak to najczęściej dodaje go na oko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...