Kiedy nie mam na nic czasu, a koniecznie zjadłabym jakieś ciepłe, pyszne domowe ciastko, zawsze wykonuję ten szybki deser, do którego przygotowania wystarczy wymieszać wszystkie składniki, umieścić w kubku, który jest bezpieczny do używania w mikrofalówce i po kilki minutach mamy takie cudo,a w całym domu czuć wspaniały aromat :) jeśli jeszcze nie próbowaliście takich ciasteczek, to koniecznie wypróbujcie, najlepiej zrobić taką domową wersję z składników, które zazwyczaj mamy w domu niż kupować gotowce z niepotrzebnymi i niezdrowymi dodatkami :)
Składniki :
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1/4 szklanki dowolnego mleka
1 jajko
2-3 łyżeczki (lub więcej wedle uznania) ksylitolu/ cukru kokosowego/ lub zwykłego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie : Można zblendować blenderem lub w młynku wiórki, płatki i cukier, można natomiast również po prostu połączyć w kubku wiórki, płatki, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, jajko i energicznie wymieszać, wstawić do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mikrofalówki i grubości kubka) będziecie widzieć jak ciasto rośnie, ewentualnie można sprawdzić czy jest już upieczone i jeśli nie jeszcze raz wstawić.
Mam pytanie odnośnie oleju kokosowego jakiego używasz w swoich przepisach. Jest to olej nierafinowany, tak? Nie wiem czy te proporcje w postaci, łyżeczki/ dwóch etc. to są w stanie już ciekłym czy stałym :-)
Tak używam tego nierafinowanego (o kokosowym smaku i zapachu) najczęściej proporcje odnoszą się do postaci stałej, natomiast w większości przepisów kiedy nie jest on składnikiem spajającym tylko nadającym smak to najczęściej dodaje go na oko :)
Na pewno wypróbuję - dobra alternatywa dla tych gotowych babeczek z kubeczka. Mam tylko nadzieję, że nie spalę przy tym mikrofali :D
OdpowiedzUsuńTylko co ma wspólnego kuchenka mikrofalowa z zdrowiem ...
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) niestety nie wypróbuję, bo w domu brak mikrofali...
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie - w sam raz na leniwe dni, gdy nie chce się nic robić, ale chce się coś dobrego :)
OdpowiedzUsuńCiasta z mikrofali są super! Ja najczęściej robię takie kakaowe, smakują jak domowy murzynek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i szybki pomysł, warty wypróbowania. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie oleju kokosowego jakiego używasz w swoich przepisach. Jest to olej nierafinowany, tak? Nie wiem czy te proporcje w postaci, łyżeczki/ dwóch etc. to są w stanie już ciekłym czy stałym :-)
OdpowiedzUsuńTak używam tego nierafinowanego (o kokosowym smaku i zapachu) najczęściej proporcje odnoszą się do postaci stałej, natomiast w większości przepisów kiedy nie jest on składnikiem spajającym tylko nadającym smak to najczęściej dodaje go na oko :)
UsuńŚwietnie napisany artykuł.
OdpowiedzUsuń