/* contents of a small JavaScript file */ zdrowa vege kuchnia : Waniliowo migdałowa granola https://www.facebook.com/profile.php?id=100009670980362

niedziela, 18 października 2015

Waniliowo migdałowa granola

Uwielbiam domową granole, najczęściej przygotowuję ją w niedzielę albo w sobotę przesypuje do dużego słoika i mam śniadanie na cały tydzień, nie ma nic lepszego na śniadanie niż chrupiąca migdałowo waniliowa granola, podana z ciepłym mlekiem kokosowym albo z kremowym jogurtem, do tego zielona herbata lub kawa i nawet zimne, i ciemne poranki stają się przyjemniejsze :) to co robimy granole :) 



 Składniki : 
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mieszanki migdałów i orzechów włoskich ( można użyć innych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy 
  • szczypta soli 
  • laska wanilii lub kilka kropli naturalnego ekstraktu waniliowego
Przygotowanie : 
Płatki owsiane wymieszać w misce z pokrojonymi orzechami i wiórkami koksowymi i solą, na patelce rozpuścić olej razem z miodem, dodać do płatków z orzechami, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć blaszkę zmieszać widelcem, odwrócić i piec jeszcze około 5-10 minut, uważając, żeby granola się nie przypaliła, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć do słoika :)

 
 

4 komentarze:

  1. Dla mnie z jogurtem poproszę :)
    Bardzo fajna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką, muszę koniecznie sobie zrobić, dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie granola zawsze obowiązkowo, choć moje zapasy starczają na około 3 tygodnie, bo jem ją co drugi dzień, dosypując do ugotowanej owsianki, uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne połączenie, takie zawsze się sprawdza : ) A granolę uwielbiam, więc od razu podkradam :}

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...